22 martie, 2019

Taxa pe activele bancare va fi modificată săptămână viitoare, printr-un OUG care ar urma să fie pus în dezbatere publică vineri, după o nouă discuție a reprezentanților sistemului bancar cu oficialii Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Anunțul a fost făcut de către ministrul Eugen Teodorovici, care a adăugat că, din primele calcule, impactul asupra băncilor ar urma să scadă la sub un miliard de lei, față de 5,4 miliarde de lei în varianta actuală.

Ministrul susține că modificările au fost agreate cu Banca Națională. ”Banca Națională agreează decuplarea taxei de ROBOR și stabilirea unui nivel de impozitare care să nu afecteze stabilitatea financiară”, a declarat Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.


”Urmează să avem (astăzi, cu băncile, n.r.) discuții de rafinament pe text”, a precizat ministrul.

Nivelul taxei nu va mai fi calculat în funcție de indicele ROBOR, din baza de calcul vor fi scoase o serie de active, cum ar fi titlurile de stat și creditele cu garanții guvernamentale (cele mai importante fiind împrumuturile Prima Casă), iar băncile ar putea beneficia de scăderi ale poverii fiscale dacă își reduc marjele la 4 puncte procentuale (diferența dintre dobânzile percepute debitorilor și dobânzile acordate deponenților), respectiv dacă își majorează portofoliul de credite cu 8%. De asemenea, băncile vor fi impozitate în funcție de cota de piață. Pentru cele care dețin peste 1% din activele totale ale sistemului se va aplica o cotă de impozitare de 0,4%, iar pentru cele a căror portofolii sunt sub acest nivel, de 0,2%.

Eugen Teodorovici a precizat că din primele calcule, impactul asupra sistemului bancar ar urma să fie de circa un miliard de lei, față de 5,4 miliarde de lei, calculele făcute de Banca Națională a României (BNR) pe forma veche a OUG.

De asemenea, ministrul a reiterat că dobânzile variabile la credite urmează să fie stabilite în funcție de un alt indicator care să reflecte o medie a dobânzilor interbancare la tranzacțiile efective dintr-o nu, nu o medie a cotațiilor. Teodorovici a precizat că scopul măsurii este de a asigura o scădere a ratelor, dar și că noul indicator va fi aplicat și contractelor în curs de derulare.


”Categoric ce este astăzi ROBOR (…) nu este o cotare corectă, mai ales că pot exista, din păcate, anumite situații în care aceste cotații nu sunt cele… (Scăderea ratelor, n.r.) acesta este scopul pentru care am făcut acest lucru. Nu facem modificări decât pentru a scădea costul de finanțare al românilor”, a precizat ministrul.

OUG 114 ar putea fi modificată săptămâna viitoare, printr-un OUG care ar urma să fie publicat în cursul zilei, după discuțiile cu reprezentanții sistemului bancar.

În paralel, Finanțele vor continua și discuțiile cu administratorii fondurilor de pensii private, Teodorovici precizând că în cazul acestora s-ar putea da o derogare de la lege, așa încât să nu fie obligați să verse capitalul suplimentar impus prin OUG 114 până la finalizarea negocierilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: