7 decembrie, 2017

Taxa clawback va fi regândită de un grup de lucru ce va fi înființat în următoarele zile și își va începe lucru chiar de săptămâna viitoare, pentru a fi eliminate actualele disfuncționalități ale aprovizionării cu medicamente, anunță Ministerul Sănătății.

Decizia a fost luată la o întâlnire pe care ministrul Sănătății, Florian Bodog, și președintele CNAS, Laurențiu Mihai, au avut-o joi cu reprezentanți ai producătorilor de medicamente din cadrul Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice și din Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

„În urma discuțiilor s-a stabilit înființarea unui grup de lucru asumat prin Ordin de ministru care are ca obiectiv regândirea taxei de clawback pentru toate medicamentele, inclusiv pentru medicamentele ieftine care riscă să fie retrase de pe piață din considerente economice”, menționează un comunicat al Ministerului Sănătății.

Grupul de lucru va în componență:

  • reprezentanți ai Ministerului Sănătății
  • reprezentanți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate
  • specialiști din cadrul Ministerul Finanțelor Publice
  • câte doi reprezentanți din partea asociațiilor producătorilor de medicamente.

„Vin cu propunerea de a lucra alături de minister și colegii de la casa de asigurări pentru stabilirea unor principii noi privind cuantumul taxei de clawback, în beneficiul pacienților noștri, astfel încât să putem asigura aprovizionarea cu medicamente fără disfuncționalități”, a declarat ministrul Bodog, citat în comunicatul institutuției pe care o conduce.

Măsura este luată în contextul unei grave crize a medicamentelor, după ce mai multe produse, unele vitale pentru pacienți, au fost retrase de pe piață din cauza prețurilor. Cea mai recentă, care a fost și declanșatorul acestei inițiative este criza imunoglobulinelor, produse necesare persoanelor cu imunodeficiențe și afecțiuni autoimune și care au fost eliminate, de actual ministru al Sănătății, de pe lista medicamentelor esențiale.

Criza există de aproximativ șase luni, dar ministrul Florian Bodog a negat că aceste medicamente lipsesc de pe piața românească.

Sâmbătă, o femeie de 69 de ani a murit la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, din cauza lipsei imunoglobulinei, iar miercuri, înaintea ședinței de Guvern, Florian Bodog a hotărât eliminarea taxei clawback pentru imunoglobuline.

De la începutul anului, mai multe medicamente importante au dispărut de pe piața românească, din mai multe motive:

  • Prețurile mici apărute după implementarea promisiunii PSD de a ieftini cu 35% medicamente inovative rămase fără patent a făcut neprofitabile vânzarea lor în România. În varianta elaborată de fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, reducerea prețului la aceste produse trebuia făcută treptat.
  • Pe de altă parte, ieftinirea medicamentelor a făcut tot mai profitabil exportul în țări unde sunt revândute la prețuri mult mai mari.

De asemenea, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) avertiza în septembrie că peste 2.000 de medicamente riscă să dispară de pe piață din cauza taxei clawback, care tinde să crească spre 30%. Din cele peste 2.000 de medicamente ce riscă dispariția de pe piață, 62% costă sub 25 de lei.

Conform Asociației Distribuitorilor Europeni de Medicamente, aproximativ un sfert din medicamentele aflate pe piața românească în 2015 au dispărut din cauza unui cumul de cauze care le-a făcut neprofitabile.

În urmă cu doi ani se distribuiau în România peste 6.000 de medicamente, cu aproximativ 1.500 mai multe decât acum. Dintre cele retrase, peste 600 au fost scoase de producători numai anul acesta, iar pentru alte câteva sute s-au făcut notificările oficiale pentru retragere, conform situației prezentate de ADEM.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: