vineri

26 aprilie, 2024

26 noiembrie, 2018

Investițiile în educație sunt esențiale pentru reducerea diferențelor sociale și regionale înregistrate, diferențe a căror combatere reprezintă cea mai mare provocare aflată în fața României, a declarat Tatiana Proskuryakova (foto), country manager pentru România şi Ungaria al Băncii Mondiale, într-un interviu acordat Agerpres.

Principalele declarații ale Tatianei Proskuryakova:

  • Dacă ne uităm la modul cum se dezvoltă România, este că, din păcate, pe măsură ce ţara continuă să crească, diferenţele sociale şi regionale nu se diminuează. Şi cred că aceasta este cea mai mare provocare cu care se confruntă România astăzi.
  • Cred că acestea sunt probleme despre care s-a discutat în permanenţă, apropo de subiectul privind aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire. Cred că este foarte important pentru România să fie unită nu doar în ceea ce priveşte graniţele geografice, dar şi în privinţa oportunităţilor pe care le oferă tuturor locuitorilor săi, indiferent de locul de unde vin sau mediul social din care provin.
  • În România sunt mari contradicţii. Pe de o parte, România produce cei mai buni profesionişti din lume. Vedem în fiecare an elevi de liceu din România care câştigă competiţii internaţionale în ştiinţe, în tehnologie, vedem un sector IT foarte robust, sunt ingineri şi profesionişti în IT extraordinari. Dar, în acelaşi timp, în zonele rurale, vedem că, deseori, tinerii nu au aceleaşi avantaje. Doar 1% dintre liceele de top se află situate în zonele rurale. Dar 83% dintre liceele care nu sunt performante sunt în zonele rurale. Iar vindecarea acestor diferenţe şi acordarea de oportunităţi pentru toţi aceşti copii în România, pentru a avea o viaţă bună, este ceva ce ar ajuta foarte mult ţara în ceea ce priveşte competitivitatea pe viitor, într-o economie nouă.
  • Dacă România reuşeşte să vindece aceste diferenţe, doar cerul mai este limita pentru dezvoltarea ei. Coeziunea socială în interiorul ţării este lucrul corect pe care trebuie să-l facem social şi moral, dar este şi o politică economică extraordinară. Poate fi fundamentul unei creşteri sustenabile pe viitor.
  • Cred că lucrul cel mai important sunt investiţiile în educaţie. Am lansat recent un raport privind capitalul uman, iar acest raport vine cu o concluzie potrivit căreia investiţiile în capitalul uman, în competenţele şi în sănătatea oamenilor, fac ca o ţară să fie competitivă şi reprezintă ceea ce face ca oamenii să se ridice din sărăcie şi să creeze bunăstare pentru ei şi pentru vecinii săi.
  • De asemenea, o altă provocare pe care o văd în România este una demografică. Ţara se confruntă cu o scădere demografică şi cu o rată mare a migraţiei. Este foarte important, în viziunea pentru viitor, să vedem cum să facem această ţară atractivă pentru oameni, astfel încât ei să rămână în ţară, să aibă familii aici, să se întoarcă. Din nou, investiţiile într-un sistem mai bun de educaţie şi sănătate reprezintă, de fapt, un start foarte bun pentru asta. Pentru că, atunci când vorbeşti cu familiile dacă vor să plece sau să rămână, un ingredient crucial în această decizie este calitate educaţiei şi a sistemului de sănătate pentru copiii lor. Prin urmare, dacă aş fi primul-ministru al României, aş investi în educaţie şi sănătate.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: