21 august, 2012

Guvernele europene se grăbesc să-şi crească stocurile de ţiţei şi combustibil, pentru a putea respecta regulamentele UE, în contextul informaţiilor privind un posibil atac al Israelului contra Iranului, relatează EurActiv.

Belgia şi Olanda au emis cereri de import de aproximativ 250.000 de tone de motorină şi benzină, care ar urma să fie livrate în septembrie şi octombrie. Franţa, de asemenea, a cumpărat combustibili şi a încheiat un contract de import, săptămâna aceasta, în timp ce Belgia îşi creşte rezervele de ţiţei.

“Este o sursă neaşteptată de cereri de petrol, care arată că îngrijorările geopolitice, legate de Iran şi Siria, rezultă în tendinţe de creştere a preţului la bursă, chiar şi în absenţa unui embargo sau a unei penurii”, spune Seth Kleinman, şeful echipei de cercetare pe energie la compania financiară internaţională Citi.


Liderii europeni par să se pregătească pentru probleme de aprovizionare din cauza tensiunilor în Orientul Mijlociu, între Israel şi Iran, din cauza programului nuclear iranian.

Presa israeliană a scris că premierul Benjamin Netanyahu a decis să lanseze un atac asupra facilităţilor nucleare iraniene în toamnă. Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a reacţionat, vineri, numind Israelul “o tumoare canceroasă”, care nu are loc în viitorul Orient Mijlociu, şi a condamnat ferm politica externă a UE şi pe şefa acesteia, Catherine Ashton.

O directivă UE adoptată în 2009, menită a atenua impactul crizei de aprovizionare cere membrilor UE să aibă rezerve pentru 90 de zile, echivalente cu importuri zilnice nete, sau 61 de zile de consum zilnic mediu, până la termenul limită de 31 decembrie.

“Ne aflăm în plin proces de creare a acestor stocuri, pentru a ne îndeplini obligaţiile stipulate de directiva europeană”, spune Alain Demot, manager general al companiei belgiene Apetra, adăugând că vor mai fi lansate licitaţii în lunile care urmează.


Apetra a declarat că a lansat o licitaţie pentru cumpărarea a 57.000 de tone de motorină, contractul fiind încheiat săptămâna trecută, şi a mai lansat o cerere de ţiţei, urmând să primească 900.000 de barili de ţiţei înainte de finalul lunii august, care vor fi păstraţi la depozitul belgian din Wilhelmshaven, Germania.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: