Talibanii anunță formarea guvernului ”Emiratului Islamic Afganistan”
sâmbătă

16 octombrie, 2021

Talibanii prezintă guvernul „Emiratului Islamic Afganistan”. Premierul este pe lista ONU a teroriștilor, ministrul de interne e căutat de FBI

8 septembrie, 2021

Noul guvern al Afganistanului va fi condus de Mohammad Hassan Akhund, care se află pe lista Națiunilor Unite pentru terorism din 2001. Ministrul de interne e căutat de FBI pentru un atac terorist din 2008.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a anunțat marți, potrivit Europa Liberă, că numirile în noul guvern au caracter provizoriu.


Prioritatea noului guvernul taliban va fi deschiderea canalelor diplomatice și economice în paralel cu solicitarea recunoașterii legitimității sale de guvernele străine.

Un alt purtător de cuvânt al talibanilor, Ahmadullah Wasiq, a confirmat, pentru BBC, că țara va fi cunoscută drept „Emiratul Islamic Afganistan”, așa cum a fost denumită și în perioada 1996-2001.

  • Ministru de Interne va fi Sarajuddin Haqqani, care se află pe lista persoanelor căutate pentru terorism- FBI oferă pentru informații care duc la arestarea sa o recompensă de până la 10 milioane de dolari. El este căutat în legătură cu un atac din 2008 din Kabul în care au murit șase persoane, inclusiv un cetățean american. E considerat „periculos și înarmat”.
  • Ministru al Apărării va fi mollahul Mohammad Yaqub, fiul mollahului Omar, fondator al mişcării talibane.
  • Mullah Abdul Ghani Baradar, una dintre cele mai cunoscute figuri ale grupării, va fi principalul adjunct al lui Mohammad Hassan Akhund. Baradar a fost eliberat din custodia Pakistanului în 2018 la solicitarea SUA, pe fondul negocierilor care au dus la retragerea SUA din Afganistan.
  • Mawlawi Hannafi, participant la negocierile de la Doha va fi, de asemenea, adjunct al șefului guvernului.
  • Ministrul Justiției va fi Abdul Hakim Ishaqzai, a condus negocierile de la Doha și a condus Curtea Supremă „din umbră” a talibanilor din Pakistan.

Mawlawi Haibatullah Akhundzada, care a fost numit în fruntea talibanilor în 2016, dar apare rar în public, a fost numit lider suprem-fondator. El le-a cerut, marți, talibanilor să guverneze cu respectarea legii islamice Sharia, potrivit AFP. Akhundzada a făcut apel la populație să nu plece din țară și a dat asigurări că străinii „nu vor avea probleme”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Puterile internaționale au așteptat să vadă componența guvernului, încă nerecunoscut internațional, dar și dacă acesta va acționa în conformitate cu promisiunile talibanilor de a conduce un regim mai moderat decât în timpul guvernării brutale de acum 20 de ani, când au guvernat în mod strict după legile islamului.


Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat, marți, că SUA au avut discuții cu talibanii „în ultimele ore” cu privire la noi evacuări. Gruparea a declarat o amnistie pentru afganii care au colaborat cu forțele internaționale sau cu fostul guvern în ultimii 20 de ani, dar există numeroase relatări cu privire la execuții și percheziții.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr