23 august, 2021

Talibanii nu au așteptat evacuarea forțelor militare americane și au început deja să-i vâneze pe traducători și ceilalți colaboratori afgani ai trupelor și organizațiilor occidentale ce au operat în ultimii 20 de ani în Afganistan, catalogați ca ”trădători”.
Peste 20.000 de translatori afgani și membri ai familiilor acestora se află blocați în Afganistan și riscă să fie uciși pentru că au colaborat cu occidentalii, relatează Fox News.

CNN a prezentat o serie de trei scrisori prin care fratele unui traducător afgan este anunțat că a fost condamnat la moarte și uciderea sa este iminentă.

„Ai fost acuzat că i-ai ajutat pe americani”, i-au scris talibanii în prima din cele trei scrisori trimise, adăugând: „De asemenea, ești acuzat că ai asigurat securitatea fratelui tău, care a fost interpret” pentru ei.

Prima scrisoare a talibanilor, care este scrisă de mână, îi cere bărbatului să se prezinte la o audiere. Cea de-a doua scrisoare, scrisă tot de mână, reprezintă o notificare a neprezentării sale la audiere.

În a treia scrisoare, care este dactilografiată, talibanii îl anunță pe bărbat că a fost găsit „vinovat în lipsă” și va fi condamnat la moarte.

„Aceste hotărâri judecătorești sunt definitive și nu veți avea dreptul să vă opuneți”, se arată în a treia scrisoare, care precizează: „Ai ales această cale pentru tine și moartea ta este iminentă, cu voia Domnului”.

Cele trei scrisori i-au fost trimise respectivului afgan în ultimele trei luni și existența acestor amenințări ar fi fost primite de familiile mai multor afgani, ceea ce ar explica încercarea disperată a acestor foști angajați ai unor servicii străine de a părăsi țara controlată acum de talibani.

Talibanii, care au anunțat oficial că îi vor ierta pe toți afganii care au ajutat SUA în timpul războiului, au ridicat puncte de control ce blochează străzile către aeroportul din Kabul și îi înregistrează sau îi ucid pe cei care ar fi lucrat împotriva lor.

Talibanii nu sunt de acord cu extinderea termenului limită: Vor exista consecințe dacă evacuarea se extinde după 31 august

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat luni că gruparea nu va prelungi termenul limită de 31 august pentru actuala misiune de evacuare.


Data de 31 august este un punct fără întoarcere, a spus Muhammad Suhail Shaheen (foto), care a avertizat, într-o declarație pentru BBC, preluată de presa britanică, că vor exista consecinţe dacă „SUA sau Marea Britanie vor încerca să obțină mai mult timp pentru evacuare”. „Răspunsul este nu (…) Forţele străine ar trebui să se retragă în termenul limită pe care l-au anunţat înainte. Altfel, este o încălcare evidentă”.

El a adăugat că reacţia talibanilor la o astfel de acţiune va fi la latitudinea conducerii grupării.

Aproximativ 4.500 de trupe americane au temporar controlul asupra Aeroportului Hamid Karzai din capitala afgană, sprijinite de 900 de soldaţi britanici care se află acolo ca parte a eforturilor de a asigura zborurile de evacuare.

Mii de cetăţeni străini şi afgani aşteaptă de câteva zile să plece de pe aeroportul internaţional din Kabul, iar premierul britanic speră să obţină, la întâlnirea de urgenţă de marţi, o prelungire a perioadei.

Marea Britanie: Totul se rezumă acum la ore, nu la zile


Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat luni că militarii din Regatul Unit vor părăsi aeroportul din Kabul în acelaşi timp cu forţele americane.

El a confirmat că prim-ministrul Boris Johnson „va încerca şi urmări” să obţină marţi, la întâlnirea G7, o prelungire din partea SUA a termenului de 31 august pentru evacuare.„Când ei se vor retrage va trebui să plecăm şi noi. Nu cred că există vreo posibilitate de a rămâne după Statele Unite”, a spus el.

Ministrul Wallace a declarat adăugat că totul se rezumă acum la ore, nu la săptămâni: „Trebuie să ne asigurăm că ne folosim de fiecare minut pentru a scoate oamenii”.

De asemenea, americanii au evacuat pe calea aerului din Kabul cel puțin 13.500 de afgani și 2.500 de americani. Eforturile de evacuare au încetinit însă în ultimele zile, de la 6.000 de persoane evacuate vineri la doar 3.800 de persoane salvate sâmbătă.

Acest lucru a avut loc din mai multe motive, unul dintre ele fiind eșecul de a găsi rapid țări terțe care doresc să accepte să găzduiască temporar regfugiații afgani, în timp ce SUA procesează vizele lor.

Aeroportul din Kabul este supraaglomerat și aproximativ 16.000 de persoane eligibile, cetățeni străini sau afgani cu vize așteaptă să fie evacuate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: