vineri

19 aprilie, 2024

16 martie, 2020

În ultimul trimestru al anului trecut, pensia medie lunară a fost de 1.412 de lei, cu 15,5% mai mare decât în trimestrul precedent. Creșterea anuală a veniturilor pensionarilor a fost de 11,3% în termeni reali (ca putere de cumpărare, ajustat cu inflația lunară medie pe ultimele trei luni din anul trecut, situată la +3,74%).

Pe parcursul ultimelor 12 luni, numărul total de persoane aflate în plată la sistemul de asigurări sociale a scăzut per total cu 57 mii de persoane (față de -32 mii faţă de T4 2018 la T4 2017 și -16 mii T4 207 la T4 2016, de reținut aceelerarea scăderii). Numărul beneficiarilor de pensii de asigurări sociale de stat s-a diminuat și el, de la 4.688 mii persoane în T4 2018 la 4.669 mii în T4 2019, după ce stagnase în urmă cu un an.

Scăderile s-au consemnat la aproape toate categoriile de beneficiari, de la -7 mii la persoanele care au atins limita de vârstă, la -2 mii în cazul celor care au accesat facilitatea de pensie anticipată şi -17 mii în cazul celor încadraţi în diverse grade de invaliditate. Excepția a fost pe segmentul de pensionare anticipată parțială (+2 mii persoane).


De semnalat creșterea ceva mai mare a pensiilor în cazul pensiilor anticipate ( +17,7% nominal și +13,5% în termeni reali) și pensiilor anticipate parțiale (+17,5% nominal și +13,2% ca putere de cumpărare) decât pentru pensiile obținute pentru limită de vârstă (majorare de +15,3% cu efect real de +11,1%) sau în cazul urmașilor (+14,6% și, respectiv, +10,4%). În toate cazurile, majorarea puterii de cumpărare a fost peste cea a salariului mediu la nivel național ( 9,7% pe T4 2019).

Urmare a creşterii mai susținute a preţurilor pe parcursul ultimilor doi ani (atenuată de-abia la începutul lui 2020), puterea de cumpărare a sumelor nominale încasate de la stat s-a diminuat cu circa zece procente faţă de anul 2016. Dată fiind, însă, majorarea nominală cumulată de peste 47% în acest interval de timp, a rezultat o majorare a puterii de cumpărare a pensiilor de 34% în termeni reali.

Numărul beneficiarilor pensiei minime garantate a scăzut sub pragul de 1 milion    

După o majorare fulminantă de 115% în perioada 2014 -2018, soldată cu traversarea pragului de 1 milion de persoane, finalul anului trecut a adus în premieră o scădere a numărului celor care beneficiază de ajutor social de completare pentru a atinge nivelul pensiei minime garantate și revenirea sub pragul menționat, odată cu instituirea nivelului de 704 lei.


Scăderea a fost mai pronunțată în termeni absoluți pe segmentul beneficiarilor proveniți din sistemul asigurărilor sociale (-69 mii persoane față de -27 mii la foștii agricultori), dar mai mare procentual în rândul agricultorilor ( -14% față de -8% în sistemul asigurărilor sociale.

Chiar și așa, aproape 19% dintre pensionari primesc din motive sociale (în cuantum mai mare sau mai mic, până la completarea celor 704 lei) sume peste nivelul cuvenit din calcul general valabil. Ceea ce, corelat cu introducerea unor indici de corecție diferiți după anul de ieșire din activitate va continua să erodeze principiul contributivităţii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: