În al doilea trimestru din 2020, pensia medie lunară a fost de 1.436 lei, cu 13 lei peste valoare consemnată în trimestrul precedent (+0,9%). Ajustată cu inflația, puterea ei de cumpărare s-a majorat cu 0,5% faţă de T1 2020. Raportul dintre pensia medie pentru limită de vârstă și stagiu complet de cotizare a urcat de la 50,8% la 51,0%.
Comparativ T2 2019, când pensia media lunară a fost de 1.235 lei, s-a consemnat o creştere de 16,3% procente în termeni nominali (+13,4% în termeni reali după ajustarea cu inflația anuală medie de 2,51%). Reamintim că evoluția PIB ca urmare a crizei provocate de pandemie, tot în termeni reali, a fost de -10,5%. Ceea ce înseamnă că pensiile achitate au fost în T2 2020 cu circa 27% mai mari decât permitea evoluția economiei ÎNAINTE de creșterea cu 14% de la 1 septembrie.
Pe parcursul ultimelor 12 luni, numărul de persoane aflate în plată a scăzut per total cu circa 27 de mii de persoane. Evoluţiile au fost, însă, mult diferite pe categorii. La categoria cea mai mare, cea pentru limită de vârstă, s-a urcat la 4.015 mii persoane dar s-au înregistrat scăderi la toate celelalte categorii de beneficiari de pensii ( surprinzător, cea mai mare, 34 de mii, la persoanele cu invaliditate).
Ca urmare a creşterii moderate a preţurilor din al doilea trimestru al anului în curs (indicele de inflaţie mediu s-a situat exact la referința de 2,5%), puterea de cumpărare a sumelor nominale a avansat între circa 7% pentru persoane cu invaliditate și peste 14% în cazul pensiilor anticipate parțiale (destul de bizară politica socială derulată), celelalte categorii fiind situate undeva la peste 12% creștere în termeni reali.
Indexarea punctului de pensie cu 14% de la 1 septembrie va conduce la la o majorare a pensiilor de aproape 30% în termeni nominali și cam 27% în termeni reali pe ultima treime a anului în curs. Ceea ce ar însemna, după aplicarea mediei ponderate și a ajustării cu inflația prognozată, un avans al puterii de cumpărare a pensionarilor de circa 18%, într-un an în care vom avea o scădere economică de aproape patru procente.
Numărul beneficiarilor de ajutor de completare a scăzut pentru prima dată după patru ani de creștere continuă
Numărul celor care beneficiază de ajutor social de completare pentru a atinge nivelul pensiei minime garantate ( în prezent – indemnizație socială) a scăzut pentru prima dată, după patru ani consecutivi de creștere susținută și a coborât înapoi sub pragul 1 milion de persoane (-9% în T2 2020 față de T2 2019).
Scăderea a fost ceva mai puțin pronunțată pe segmentul beneficiarilor proveniți din sistemul asigurărilor sociale (-8%) și a vizat ceva mai mult pe cei proveniți din fostul sistem pentru agricultori (-14%). De reţinut, există şi un mic număr de persoane care provin din sistemul militar (3,3 mii sau 1,8% din total) care s-au situat sub pragul legal de venit minim.
Tendința de scădere a numărului de beneficiari de ajutor de completare din partea statului se va accentua odată ce, de la 1 septembrie 2020, pensia minimă va crește la 800 de lei (+13,6%, adică ușor sub majorarea punctului) fiind de așteptat o nivelare a în partea de jos a scalei actuale de venituri pentru pensionari.