T2 2020 – puterea de cumpărare a pensiilor majorată cu 13,4% față de același trimestru al anului trecut - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

T2 2020 – puterea de cumpărare a pensiilor majorată cu 13,4% față de același trimestru al anului trecut

13 septembrie, 2020

În al doilea trimestru din 2020, pensia medie lunară a fost de 1.436 lei, cu 13 lei peste valoare consemnată în trimestrul precedent (+0,9%). Ajustată cu inflația, puterea ei de cumpărare s-a majorat cu 0,5% faţă de T1 2020. Raportul dintre pensia medie pentru limită de vârstă și stagiu complet de cotizare a urcat de la 50,8% la 51,0%.

Comparativ T2 2019, când pensia media lunară a fost de 1.235 lei, s-a consemnat o creştere de 16,3% procente în termeni nominali (+13,4% în termeni reali după ajustarea cu inflația anuală medie de 2,51%). Reamintim că evoluția PIB ca urmare a crizei provocate de pandemie, tot în termeni reali, a fost de -10,5%. Ceea ce înseamnă că pensiile achitate au fost în T2 2020 cu circa 27% mai mari decât permitea evoluția economiei ÎNAINTE de creșterea cu 14% de la 1 septembrie.

Pe parcursul ultimelor 12 luni, numărul de persoane aflate în plată a scăzut per total cu circa 27 de mii de persoane. Evoluţiile au fost, însă, mult diferite pe categorii. La categoria cea mai mare, cea pentru limită de vârstă, s-a urcat la 4.015 mii persoane dar s-au înregistrat scăderi la toate celelalte categorii de beneficiari de pensii ( surprinzător, cea mai mare, 34 de mii, la persoanele cu invaliditate).


Ca urmare a creşterii moderate a preţurilor din al doilea trimestru al anului în curs (indicele de inflaţie mediu s-a situat exact la referința de 2,5%), puterea de cumpărare a sumelor nominale a avansat între circa 7% pentru persoane cu invaliditate și peste 14% în cazul pensiilor anticipate parțiale (destul de bizară politica socială derulată), celelalte categorii fiind situate undeva la peste 12% creștere în termeni reali.

Indexarea punctului de pensie cu 14% de la 1 septembrie va conduce la la o majorare a pensiilor de aproape 30% în termeni nominali și cam 27% în termeni reali pe ultima treime a anului în curs. Ceea ce ar însemna, după aplicarea mediei ponderate și a ajustării cu inflația prognozată, un avans al puterii de cumpărare a pensionarilor de circa 18%, într-un an în care vom avea o scădere economică de aproape patru procente.

Numărul beneficiarilor de ajutor de completare a scăzut pentru prima dată după patru ani de creștere continuă


Numărul celor care beneficiază de ajutor social de completare pentru a atinge nivelul pensiei minime garantate ( în prezent – indemnizație socială) a scăzut pentru prima dată, după patru ani consecutivi de creștere susținută și a coborât înapoi sub pragul 1 milion de persoane (-9% în T2 2020 față de T2 2019).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Scăderea a fost ceva mai puțin pronunțată pe segmentul beneficiarilor proveniți din sistemul asigurărilor sociale (-8%) și a vizat ceva mai mult pe cei proveniți din fostul sistem pentru agricultori (-14%). De reţinut, există şi un mic număr de persoane care provin din sistemul militar (3,3 mii sau 1,8% din total) care s-au situat sub pragul legal de venit minim.

Tendința de scădere a numărului de beneficiari de ajutor de completare din partea statului se va accentua odată ce, de la 1 septembrie 2020, pensia minimă va crește la 800 de lei (+13,6%, adică ușor sub majorarea punctului) fiind de așteptat o nivelare a în partea de jos a scalei actuale de venituri pentru pensionari.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr