vineri

19 aprilie, 2024

18 iunie, 2021

gabriel oprea fost ministru aparare interne general rezervaSute de foști parlamentari – printre care se numără Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea și Vasile Blaga – cer în instanță să primească în continuare pensiile speciale, deși acestea au fost desființate în februarie.

Cele aproximativ 40 de milioane de lei  ce urmau să fie plătite în 2021 au fost transferate în Fondul de Rezervă Bugetară, în luna martie.

Printre foștii parlamentari care își revendică aceste pensii suplimnetare se mai află fostul ministrul al Agriculturii Petre Daea, fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu, cântărețul de muzică folk Victor Socaciu, care a avut și el un mandat pe listele PSD, Anghel Stanciu, Ion Solcanu, Doru Ioan Tărăcilă, Victor Paul Dobre, Puiu Hasotti, Ion Ariton și Ioan Oltean, scrie Digi24.


Peste 800 de foști senatori și deputați au beneficiat de aceste așa-numite indemnizații pentru limită de vârstă, care au dispărut începând din martie.

(Citiți și: „Aproximativ 40 de mil. de lei, reprezentând fostele pensii speciale pentru parlamentari, transferaţi în Fondul de Rezervă Bugetară”)

Unele procese înaintate de foștii parlamentari au fost declinate de tribunale către Curțile de Apel. Este cazul lui Petre Daea, care a cerut la Tribunalul Mehedinți anularea ordinelor de încetare a plății indemnizației pentru limita de vârstă și repunerea în plată a acesteia.

Tribunalul Mehedinți a declinat, joi, soluționarea cauzei către Curtea de Apel Craiova.

Adrian Năstase contestă eliminarea pensiilor speciale. Năstase a dat în judecată Camera Deputaților încă de pe 23 aprilie și așteaptă vineri o decizie, după ce joi instanța a amânat pronunțarea.


„Știți ce pensie are domnul Daea? 2.000 de lei și ceva după 40 de ani în muncă. Practic în Parlament nu se calculează vechimea în muncă. Unii au spus: hai să-i radem pe băieții ăștia de acolo din Parlament, mai ales că nu mai sunt parlamentari și nu mai votează. Sunt câteva sute, nu mai contează”, declara Adrian Năstase într-un interviu la Metropola TV, în urmă cu câteva săptămâni.

Petre Daea a avut două mandate de senator și un mandat de deputat.

Adrian Năstase a fost deputat în cinci legislaturi și doi ani, între 1990 și 1992. Calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 lei și 14.930 lei brut.

Gabriel Oprea, două pensii speciale

Fostul ministru al Apărării Gabriel Oprea nu renunță nici el la indemnizație, deși aceasta era a doua pensie specială pe care o încasa. În calitate de general în rezervă, el încasează aproximativ 100.000 de lei pe an, pensie specială.

Pentru pentru cele trei mandate de parlamentar, el a primit anul trecut aproape alți 116.000 lei.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: