miercuri

17 aprilie, 2024

18 noiembrie, 2013

Planul de restructurare ”agresivă” – după cum promite scrisoarea de intenție cu FMI – a CFR Marfă asumă pierderi grele pentru anul 2013 și bonusuri de sute de mii de euro pentru managementul companiei.

Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern privind bugetul companiei, anul în curs se va termina cu datorii de 220 de milioane de lei.

La finalul ultimei vizite a delegației FMI, Guvernul s-a angajat să restructureze ”agresiv” CFR Marfă. Rezultatul a fost aprobarea unui buget rectificat al companiei feroviare, pus în discuție pe data de 15 noiembrie.


Potrivit înțelegerii cu delegația FMI și Comisia Europeană, pentru CFR Marfă a fost stabilită o nouă ţintă trimestrială de arierate, care să ajungă la zero datorii, excluzând dobânzile şi penalităţile pentru arieratele existente.

În articolul din HG din 6 noiembrie privind adoptarea bugetului rectificat al CFR Marfă se prevede o pierdere anuală de 220 de milioane lei. Dar și cheltuieli cu bonusuri de 1,21 milioane lei (peste 250 mii de euro), aferente anului 2013.

Până la sfârșitul anului nu vor fi făcute disponibilizări la CFR Marfă, de aceea bugetul rectificat nu prevede sume pentru acordarea de salarii compensatorii, în 2013.

În ce privește 2014, se vorbește despre disponibilizarea a peste 1400 de salariați, dar și de un venit lunar de completare.


Venitul de completare este acordat lunar, pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de vechimea în muncă a persoanelor concediate:

  • pe 12 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 -10 ani,
  • pe 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 şi 15 ani,
  • pe 22 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 şi 25 de ani,
  • pe 24 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă de peste 25 de ani.

Restructurarea ”agresivă” prevede cheltuieli de sute de mii de euro cu managementul

Deși s-a vorbit de o restructurare agresivă, pierderea prognozată pentru 2013 este de 220 de milioane de lei în 2013, comparativ cu 95 de milioane în 2012, adică de peste 4 ori mai mare. Iar cheltuielile aferente contractului de mandat (unde sunt prevăzute și cheltuielile cu remunerarea Consiliului de Administrația,cenzori, AGA) au fost stabilite, după rectificare, la 1,483 milioane lei pentru 2013 (peste 300.000 de euro).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: