duminică

21 aprilie, 2024

3 martie, 2011

Cel puţin cinci parlamentari PDL şi circa 200 de primari ai partidului sunt ameninţaţi cu suspendarea din partid, înainte de alegerile locale şi legislative din 2012, dacă măsurile statutare de integritate propuse de aripa reformistă a democrat-liberalilor vor fi acceptate de forurile superioare ale formaţiunii politice.
 
Conform unei  noi prevederi statutare propuse de eurodeputatul Monica Macovei, arestarea preventivă, trimiterea în judecată sau condamnarea unui membru PDL pentru fapte penale poate duce la suspendarea din partid pe o perioadă de trei ani sau la excludere.
 
Comisia de statut a PDL a acceptat ca membrii trimişi în judecată să fie suspendaţi din partid
 
 
Pe 5 martie, Consiliul Naţional de Coordonare al PDL ia în discuţie măsurile de integritate, care trebuie acceptate de şi Convenţia Naţională pentru a fi inserate în statutul partidului. 
  
 
Stolojan: Sunt de acord, dar măsura de suspendare ne creează probleme pentru că procurorii admit uşor plângerile
 
Prim-vicepreşedintee PDL, Theodor Stolojan, s-a declarat în favoarea suspendării din partid a membrilor care sunt trimişi în judecată, însă a recunoscut că măsura ”creează probleme”, pentru că procurorii dau prea uşor curs plângerilor penale.
 
”O să introducem treaba aceasta, cu suspendarea din partid, pe perioada cât se află în judecată. E suspendat, nu e dat afară din partd, dacă e trimis în judecată. Suspendarea este suspendare. Sigur că ea ne creează probleme în prezent, pentru că în România din păcate se admit foarte uşor reclamaţiile penale şi uneori trimiterea în judecată care durează”, a declarat Stolojan. 
  
  
  Parlamentarii suspendabili la această oră:

Monica Iacob-Ridzi, deputat. Este urmărită penal de DNA de mai bine de un an, dar nu a fost trimisă în judecată. Recent, Camera Deputaţilor a respins o cerere a procurorilor, de percheziţie a computerului fostului ministru al Tineretului şi Sportului.
Monica Iacob Ridzi este învinuită de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii, în formă continuată.
 
Deputatul Dan Păsat. DNA a început urmărirea penală a deputatului, sub învinuirea de şantaj. Potrivit procurorilor, Dan Păsat, în calitate de parlamentar, iar, din data de 21 decembrie 2009 şi de secretar general al PDL Giurgiu, cu încălcarea regimului incompatibilităţilor în exercitarea demnităţii publice de parlamentar, prin acţiuni de şantaj ori prin folosire a autorităţii şi influenţei ca om politic decurgând din funcţia de conducere din partid, a acţionat pentru a obţine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficii necuvenite provenind din contractele de achiziţii publice încheiate cu primării de pe raza judeţului Giurgiu şi derulate prin firma sa – SC Prod Invest SRL, pe care o controla şi o conducea în fapt.
Pe 8 februarie, Camera Deputaţilor a respins cererea procuorilor, de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Păsat.
 
Deputatul Sorin Buta. În martie 2010, deputatul PDL a fost declarat, de Curtea de Apel Bucureşti, la cererea CNSAS, colaborator al Securităţii, hotărârea fiind confirmată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Buta ar putea intra astfel în zona penală, pentru fals în declaraţii, pentru că, atunci când a candidat, a declarat că nu colaborase cu fosta securitate. El a afirmat că se va contesta hotărârile instanţelor naţinale la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
 
 
Deputatul Sorin Pandele. Încă din iunie 2010 este trimis în judecată de procuorii DNA, deputatul fiind singurul dintre actualii parlamentari democrat-liberali aflat în această fază procedurală. DNA îl acuză pe Sorin Pandele că, în perioada în care era directorul Oficiului de cadastru Argeş, i-ar fi eliberat unei femei un act de proprietate pe un hectar de teren din Piteşti, deşi nu avea drept, contra unei şpăgi de 40.000 de euro.
 
Deputatul Cristian Boureanu. DNA a început, în 2008, urmărirea penală împotriva deputatului, într-un doar legat de Loteria Naţională. Învinuirile aduse lui Boureanu au legătură cu un act adişional semnat în anul 2000, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al Loteriei.
 
Câţiva din cei 200 de primari suspendabili au o serioasă influenţă în partid:
 
Cristian Poteraş. Primarul sectorului 6 al Capitalei a fost trimis, miercuri, în judecată de DNA, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.
În rechizitoriul procurorilor se arată că Poteraş, alături de o serie de funcţionari, au eliberat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, şase titluri de proprietate pentru terenuri intravilane în suprafaţă de 119.647,64 mp, cu o valoare de piaţă de 58.230.034 euro, la nivelul anului 2006.
Antonie Solomon. Primarul Craiovei este cercetat pentru luare de mită în formă continuată, uz de fals şi fals intelectual. În 10 martie, Solomon a fost suspendat din funcţia de primar, însă a fost reales ca preşedinte al PDL Craiova, în noiembrie 2010. Antonie Solomon este acuzat că ar fi primit 50.000 de euro mită de la un acţionar principal al firmei din Piteşti pentru a-i facilita diverse servicii în Craiova.
           
Gheorghe Falcă. Priamrul Aradului a fost trimis în judecată, de procurorii anticorupţie, în anul 2007, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave. Procuorii susţin că liderul democrat-liberal  a primit în anul 2005, de la două persoane, o casă de 242 metri pătraţi în centrul municipiului Arad, dându-le în schimb un apartament la bloc, cu trei camere, cu o suprafaţă de 90 de metri pătraţi, diferenţa valorică dintre cele două imobile fiind de 111.550 euro. Falcă este acuzat că ar fi primit astfel mită pentru ca edilul să-i favorizeze pe cei doi la obţinerea la un preţ subevaluat a unui teren aparţinând Consiliului Local Arad, cu suprafaţa de 52.434 metri pătraţi, situat în zona centrală a oraşului şi pe care fusese amplasată fosta fabrică de zahăr.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: