Institutul Național de Statistică a confirmat rezultatul de creștere economică pe anul trecut la 3,7% în termeni reali, valoarea nominală fiind de 710.266,6 milioane lei, ceva mai mare decât cea estimată inițila și utilizată pe parcursul anului la calcularea deficitului bugetar.
De asemeni, au fost confirmate valorile comunicate la Eurostat privind creșterea economică de la un trimestru la altul (vezi tabelul), trimestrul al doilea păstrând o valoare ușor negativă.
În ultimul sfert al anului, economia a avansat într-un ritm de 3,7% în serie brută față de aceeași perioadă din anul anterior (3,8% în serie ajustată sezonier), ceea ce a consolidat performanța contabilizată după primele trei trimestre.
Valoarea PIB-ului trimestrial stabilită de INS pentru trimestrul patru a fost de 209.996,9 milioane lei și a reprezentat aproape 30% din rezultatul total.
Fiscalitatea – principalul factor de creștere în 2015, în ciuda relaxării: antreprenorii știu de ce
Din perspectiva contribuțiilor la creșterea PIB, trebuie subliniat că industria a pierdut de puțin primul loc ca importanță pentru avansul economic în favoarea sectorului de informații și comunicații și a construcțiilor, aflate în mare revenire (0,6% pentru acestea două și doar 0,5% pentru industrie).
De remarcat și faptul că aceste influențe pozitive au venit la ponderi mult mai mici în formarea PIB decât cele ale industriei.
Domeniul intermedierilor financiare și asigurărilor a avut o influență neutră asupra PIB iar anul agricol mai slab din cauza condițiilor meteo a penalizat creșterea economică destul de serios, jumătatea de procent în minus fiind exact echivalentul influenței pozitive a sectorului industrial.
Este o evoluție cu implicații foarte serioase și în perspectivă, prin care neglijarea acestui sector tradițional nu mai poate continua.
Cam mare și partea care a revenit în baza metodologiei de calcul PIB influenței aduse de impozitele nete pe produs. Astfel, în pofida măsurilor de relaxare fiscală mult comentate, influența prin fiscalitate la creșterea PIB a fost de 0,7% din cele 3,7% rezultat final. Ceea ce din punct de vedere matematic (cu totul surprinzător dar explicativ pentru realitatea cu care se confruntă întreprinzătorii în economia reală) face din impozitare principalul factor de creștere a PIB pe anul 2015.
Pe partea de utilizări ale PIB, se observă că avansul PIB s-a datorat exclusiv majorării consumului final al gospodăriilor populației (influență de +3,8%).
Formarea brută de capital fix a avut și ea o influență pozitivă destul de consistentă (+1,8%). Influențele negative au venit din partea exportului net de bunuri și servicii (-1,6%) și a variației stocurilor (-0,5%), toate celelalte componente ale consumului având contribuții ușor pozitive sau neutre.