sâmbătă

22 iunie, 2024

16 iunie, 2013

Diplomatul de carieră Iulian Buga, fost ambasador al României în Irlanda, este propunerea înaintată de Ministerul Afacerilor Externe preşedintelui Traian Băsescu pentru funcţia de ambasador al României în SUA, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Buga (foto)a fost rechemat recent de preşedintele Traian Băsescu din funcţia de ambasador în Irlanda, post pe care îl ocupa din 2009. El a mai fost secretar de stat în MAE în perioada 2007-2009, ambasador în Olanda între 2001-2007 şi a coordonat Direcţia America de Nord din MAE între 1999-2001.

Totodată, Iulian Buga a deţinut şi postul de consul general al României la Los Angeles în 1997-1998, între 1994-1997 lucrând pe un post de consilier la Ambasada de la Washington.


Iulian Buga, alături de diplomaţii nominalizaţi pentru posturile de ambasadori în Rusia şi Israel, ar urma să fie audiaţi de Comisiile parlamentare de politică externă.

Pentru ambasada de la Moscova a fost nominalizat Vasile Soare, în prezent director în Centrala MAE la Direcţia Europa de Est şi Asia Centrală. El a mai fost între 2002 şi 2008 ambasador al României în Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan. Soare este vorbitor al limbii ruse, el remarcându-se în mandatul din Kazahstan prin eforturile depuse pentru comunitatea locală de români formată din persoane deportate în perioada sovietică sau urmaşii acestora.

De asemenea, pentru postul de ambasador al României în Statul Israel a fost propusă de MAE Andreea Păstârnac, fost ambasador în Cipru în perioada 2006-2011. În vârstă de 45 de ani, Păstârnac este în prezent director general pentru Orientul Mijlociu în Centrala MAE şi a mai ocupat anterior funcţii de conducere în minister. Diplomat de carieră, ea are un doctorat în studii ebraice, vorbind şi limbile engleză şi franceză.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat pe 21 mai decretele de rechemare de la post pentru ambasadorii României în SUA, Adrian-Cosmin Vieriţa, în Federaţia Rusă, Constantin-Mihail Grigorie, şi în Israel, Edward Iosiper, aceştia aflându-se la final de mandat.


Potrivit procedurii de nominalizare a ambasadorilor României, MAE înaintează Preşedinţiei propunerile. Şeful statului decide asupra trimiterii la post după ce ambasadorii propuşi sunt audiaţi de comisiile reunite de politică externă ale Parlamentului, avizul acestora fiind însă consultativ.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: