vineri

29 martie, 2024

29 ianuarie, 2019

Sesizarea la CEDO prin care Laura Codruta Kovesi acuză faptul că modul în care s-a desfășurat procedura de revocare a sa din funcția de procuror-șef DNA nu i-a permis să se apere, a trecut deja de procedura de filtru a instanței europene, ceea ce înseamnă că este în principiu admisibilă si că va începe judecata pe fond, scrie Ziare.com.

Surse specializate pe cazuistica CEDO au declarat pentru Ziare.com că rapiditatea cu care a trecut de acest prim filtru sesizarea Laurei Kovesi, depusă acum nici o lună, arată ca instituția europeană tratează foarte serios această cauză.

Laura Codruţa Kovesi a atacat la CEDO decizia de revocare din funcţia de şef al DNA, potrivit unui comunicat al Parchetului General transmis la începutul lunii.


Această acțiune nu are ca scop revenirea pe post a Laurei Kovesi, ci ar putea duce la critici privind modul în care CCR a interpretat art. 132 din Constituție, cel pe care l-au invocat judecătorii constituționali atunci când au impus revocarea acestia, la solicitarea ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Ce prevede art. 132 din Constituție și cum la interpretat CCR

Articolul 132 alin (1):

Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Atenție la schimbarea Constituției fără referendum! Ce mai rămâne din checks and balances ”)

CCR spune că acest articol “este un text cu caracter special, care stabileşte o putere de decizie a ministrului justiţiei asupra activităţii desfăşurate de procurori şi indică faptul că în această procedură ministrul are un rol central, aspect care se reflectă şi asupra carierei procurorilor”.


Ceea ce înseamnă excluderea președintelui și a CSM din procedura de revocare a procurorului-șef al DNA.

De ce a sesizat Laura Codruța Kovesi CEDO

Laura Kovesi că nu a avut calitatea de parte în conflictul constituțional soluționat la CCR, care a dus la demiterea sa, nu a fost citată de instanța constituțională și nu a avut posibilitatea de a se apăra.

Prin urmare, ea nu a putut contesta decizia CCR, ceea ce înseamnă că nu i-au fost respectate garanțiile unui proces echitabil.

“Am formulat în luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în care am arătat că au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce privește revocarea din funcția de procuror șef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronunțată de Curtea Constituțională.

Motivele pe care le-am invocat în acțiune au vizat faptul că, prin decizia sa, Curtea Constituțională a hotărât revocarea din funcție, deși, nu am avut calitatea de parte în conflictul soluționat de instanța constituțională, nu am fost citată în fața Curții Constituționale și nu am avut posibilitatea de a avea cel puțin calitatea de „intervenientă” pentru a exprima un punct de vedere în apărarea mea.

Decizia Curții Constituționale nu a putut fi contestată, inexistența unei căi de atac fiind stabilită de însăși motivarea Deciziei Curții Constituționale. Astfel, am reclamat și faptul că nu există în dreptul intern un temei de drept prin care să poată fi exercitată o cale de atac împotriva Deciziei Curții Constituționale nr. 358 din 30 mai 2018.

În procedura în care Curtea Constituțională a emis Decizia nr. 358 din 30 mai 2018 nu au fost respectate garanțiile unui proces echitabil, sub aspectul accesului la un tribunal, având în vedere că nu există în dreptul intern „un recurs efectiv”, un temei de drept și o procedură internă bazată pe criterii obiective care să îmi ofere dreptul la o contestație privitoare la drepturile și obligațiile cu caracter civil referitoare la măsurile disciplinare dispuse de ministrul justiției și decise de Curtea Constituțională printr-o decizie definitivă, fără cale de atac ”, a declarat Laura Codruţa Kovesi în răspunsul pentru G4Media.ro, dat prin intermediul Biroului de presă al Parchetului general.

Pe 9 iulie anul trecut, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a şefei DNA, Laura Codruța Kovesi, după ce a fost obligat de Curtea Constituţională să face acest lucru „de îndată”.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: