Premiul Nobel pentru pace a fost decernat preşedintelui Juan Manuel Santos, pentru contribuţia sa la rezolvarea războiului civil din Columbia, un conflict soldat cu cel puţin 220.000 de morţi și forțarea altor aproape şase milioane de oameni să-şi părăsească locuințelor din cauza luptelor.
„Premiul ar trebui ca de asemenea să fie considerat drept un omagiu adus poporului columbian care, în pofida greutăţilor şi abuzurilor, nu şi-a pierdut speranţa într-o pace justă, dar şi tuturor celor care au contribuit la procesul de pace”, menționează comunicatul Comitetului Nobel.
Imediat după anunțarea premiului, o televiziune norvegiană, NRK TV, a încercat să-l contacteze pe laureat, însă acesta dormea, iar gărzile sale de noapte au refuzat să-l trezească.
Preşedintele Santos a iniţiat negocierile care au culminat cu semnarea unui acord de pace între Guvernul columbian şi gherilele comuniste FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia), şi a depus eforturi constante pentru ca procesul de pace să continue, se mai afirmă în comunicat.
La recentul referendum (2 octombrie) privind acordul de pace, o majoritate restrânsă a decis însă împotriva acordului – la o prezență de numai 37% de voturi valide, 50,2% au votat împotrivă și 49,7%, pentru. Din această cauză, există temeri că războiul civil va reizbucni, iar Comitetul Nobel de la Oslo precizează în comunicat că populaţia a respins acel acord în mod particular şi nu procesul de pace.
Prin acordarea Premiului pentru Pace lui Juan Manuel Santos, Comitetul doreşte să-i încurajeze pe toţi cei care depun eforturi pentru pace, reconciliere şi dreptate în Columbia.
Conflictul columbian este unul dintre cele mai îndelungate războaie civile din epoca contemporană şi ultimul conflict armat de pe continentul american.