6 iunie, 2022

România este în grafic pentru a obține 10 miliarde de euro din PNRR în acest an, în linie cu obiectivele propuse, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la finalul unei reuniuni a Comitetului de monitorizare a Planului Național de Redresare și Reziliență.

El a precizat totodată că România va face o a doua cerere de plată în valoare de 3,2 miliarde euro, în trimestrul al trilea din 2022.

”Prefinanțarea primită, în valoare de 3,7 miliarde de euro, adăugată primei cereri de plată deja transmise Comisiei Europene, ne arată clar că suntem în grafic pentru a obține ceea ce ne-am propus, respectiv ca România să beneficieze în acest an de 10 miliarde de euro din PNRR”, a declarat premierul.


Discuțiile din cadrul întâlnirii s-au axat asupra procedurilor și măsurilor asociate depunerii cererii de plată în sumă de aproximativ 3 miliarde de euro, din care aproximativ 2 miliarde de euro reprezintă fonduri nerambursabile, iar circa 1 miliard finanțare sub formă de împrumut.

În acest sens, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis ministerelor coordonatoare de reformă și investiții forma aprobată de către Comisie a Acordului de tip operațional, document necesar pentru implementarea PNRR.

De asemenea, ministerele coordonatoare urmează să implementeze planuri de acțiune specifice pentru îmbunătățirea sistemului de management și control aferent Planului Național de Redresare și Reziliență, stabilite prin consultări la nivelul instituțiilor statului, precum și în dialog între guvern și Comisia Europeană.

În cadrul reuniunii, a fost prezentată situația ghidurilor pentru apelurile de proiecte competitive din PNRR, inclusiv a schemelor de ajutor de stat, pentru 61 din cele 71 de proiecte (85%) fiind stabilite termene de lansare în 2022.


Următoarea cerere de plată din partea României va fi transmisă Comisiei Europene în trimestrul al III-lea 2022 și include jaloanele și țintele care au termen de realizare trimestrele I și II 2022, a mai informat executivul.

Valoarea celei de-a doua cereri este de peste 3,2 miliarde euro, din care 2,14 miliarde euro fonduri nerambursabile și peste un miliard finanțare sub formă de împrumuturi.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: