cursdeguvernare

vineri

6 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Summitul UE – China: În căutarea soluţiilor la neînţelegeri, sub presiunea ameninţărilor americane

16 iulie, 2018

Aflate sub tirul supratarifelor comerciale americane, Uniunea Europeană şi China promit să-şi îmbunătăţească accesul reciproc pe piețe.

Relaţiile economice UE-China ar urma să se îmbunătățească, în ansamblul lor, pe baza sistemului comercial multilateral şi a regulilor reformate ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), potrivit rezultatelor summit-ului bilateral, care a avut loc luni la Beijing.

Premierul chinez Li Keqiang a promis că autorităţile ţării sale „vor reduce perioadele de aprobare a contractelor deja semnate”.


Liderul chinez a mai promis şi că va asculta toate plângerile companiilor europene privind birocrația, sau furtul de proprietate intelectuală, cu scopul de a lua „măsuri majore”, potrivit Reuters.

Airbus s-a plâns de „marile pierderi” cauzate întârzierea cu care guvernul chinez își dă aprobarea, iar BMW – de standardele oficiale industriale.

„Dacă China vrea să se deschidă, poate s-o şi facă”, a declarat preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claud Juncker, referindu-se la aprobarea de către China a unui proiect petrochimic uriaș al companiei germane BASF, în valoare de 10 miliarde de dolari.

Prietenie sub spectrul amenințărilor americane

Summit-ul UE- China s-a încheiat cu o declarație comună mai promițătoare decât cele de până acum.


Atât China cât și UE caută să găsească oportunități de a-și aplana propriile probleme bilaterale, impulsionate de arsenalul războilului comercial întreptat împotriva lor de SUA – spun analșiștii citați de Reuters.

Astfel că premierul chinez Li Keqiang, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk și de preşedintele CE, Jean Claude Juncker au reuşit ceea ce nu se obţinuse cu ocazia întâlnirilor din 2016 şi 2017:

  • angajamentul pentru susţinerea unui sistem comercial multilateral şi înfiinţarea unui grup de lucru privind reformarea OMC.
  • abordarea problemelor accesului pe piață, ca parte a discuțiilor privind tratatul privind investițiile, fapt care ar trebui să deschidă o „nouă fază” în negocierile pe care ambele părți le-au considerat „o prioritate de vârf”.

Liderii UE şi Chinei au susţinut ca toate problemele comerciale să se rezolve prin OMC, chiar dacă Statele Unite consideră că această procedură durează prea mult, față de cât de nedrepte ar fi politicile chineze.

Și companiile europene se plâng că firmele chineze și subsidiarele lor din strănătate beneficiază de subvenții care fac competiția incorectă.

„UE a luat act de angajamentele recente ale Chinei privind îmbunătățirea accesului pe piață și a mediului de investiții, consolidarea drepturilor de proprietate intelectuală și extinderea importurilor și așteaptă cu nerăbdare punerea lor integrală în aplicare, precum și măsuri suplimentare”, spune declarația comună.

Totuși, rămâne puternic scepticismul european privind felul în care China își va respecta promisiunea de a-și deschide mai mult piața, inclusiv din cauza politicii chineze de a încerca divizarea blocului comunitar prin creșterea influenței sale în țările din Est.

„Avem nevoie de reguli multilaterale drepte și corecte. UE este deschisă, dar nu și naivă”, a declarat Jean Claude Juncker.

„Este obligația comună a UE și a Chinei, ca și a Americii și Rusiei să nu distrugă ordinea ci să o îmbunătățească, să nu înceapă războaie comerciale, care s-au transformat în conflicte fierbinți atât de des în instorie, ci să reformeze cu curaj şi responsabilitate regulile pe care se bazează ordinea internaţională”, a declarat Donald Tusk.

China şi UE trebuie să-şi unească eforturile pentru a apăra sistemul comercial multilateral”, a spus şi Li Keqiang.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: