fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Pleacă la promulgare: 2.000 de lei lunar, stimulent de risc acordat profesorilor pe perioada stării de alertă/urgență

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat marţi proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Dobânda pe termen lung a scăzut sub pragul de 3,5% dar rămâne cea mai ridicată din UE. Observații

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut în luna septembrie 2020 sub pragul de 3,5%, potrivit datelor publicate de Eurostat și calculate de… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Indice negativ de prețuri, ”pe bază de cartofi”, în septembrie. Inflația anuală, în scădere la 2,45%

Preţurile de consum s-au diminuat per total cu -0,14% în luna septembrie 2020, potrivit datelor publicate de INS iar inflația anuală a scăzut la 2,45%,… Mai mult

13.10.2020

Analiză

Prăbușirea bugetară care se conturează cu precizie matematică, citită în istoria recentă a punctului de pensie

Creșterea reală a pensiilor în 2020 va fi similară cu cea din 2009, dacă va fi păstrat nivelul de indexare de 14% stabilit în prezent,… Mai mult

12.10.2020

Summitul “make-or-break”: Liderii UE, încă departe de a oferi o înțelegere Marii Britanii

de Iulian Soare 19.2.2016

summit 18 19 februarie consiliul europeanLa finalul primei zile a summitului crucial al Consiliului European, probabilitatea de a se ajunge la o înțelegere în privința răspunsurilor așteptate de Marea Britanie pentru a rămâne în UE era cu mult mai redusă decât s-ar fi crezut în urmă cu numai o zi.

Summitul s-ar putea prelungi pe parcursul zilei de sâmbătă sau chiar duminică, în speranța că se va reuși semnarea unei înțelegeri, pentru ca David Cameron să anunțe referendumul pe 23 iunie.

Joi noaptea, la capătul multor ore de discuții, premierul italian Matteo Renzi declara că este mult mai puțin optimist decât la venire.

Angela Merkel: “A devenit clar că un acord nu va fi ușor de acceptat pentru mulți, dar există dorința” de a păstra Marea Britanie în UE.

Premierul britanic le-a declarat și el jurnaliștilor că pe principalele subiecte rămân distanțe considerabile între părți și încă multe lucruri de stabilit.

Reuniunea a fost prefațată de o întâlnire David Cameron – Donald Tusk, iar noaptea s-a încheiat cu o trilaterală: Cameron – Tusk – Juncker.

Mario Draghi: Blocul trebuie să-și păstreze puterea de a reglementa piețele financiare din toate statele membre

Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, le-a spus liderilor europeni că blocul trebuie să-și păstreze păstreze puterile de a reglementa piețele financiare din toate cele 28 de țări membre dacă este necesar, potrivit unor informații pe surse apărute în Bloomberg.

El ar fi susținut că piețele financiare ale UE vor rămâne integrate, indiferent de cum va evolua implicarea Marii Britanii în Uniune.

Relația UK cu uniunea bancară a zonei euro este unul dintre subiectele-cheie ale dezbaterii privind cererile Marii Britanii pentru a rămâne în UE.

Londra încearcă să-și protejeze băncile de regulile europene, în timp ce Franța consideră că firmele britanice din domeniul financiar nu trebuie să beneficieze de un avantaj incorect din înțelegerea la care se va ajunge.

Temerile Belgiei și Franței

Belgia, în mod special, nu a fost deloc convinsă pe parcursul acestor prime discuții că Marea Britanie vrea doar un opt-out pentru ea și nu o recunoaște largă a faptului că Europa este o Uniune cu mai multe monede care trebuie să fie mai puțin ideologică și mai flexibilă.

Franța este și ea îngrijorată la acest capitol că dorința Marii Britanii de a obține măsuri de siguranță este de fapt doar un șiretlic în favoarea City-ului. Marea Britanie dorește o piață unică a serviciilor, dar vrea suficientă autonomie pentru a-și păstra stabilitatea financiară în eventualitatea unei alte crize. Dacă barca se scufundă, Londra să nu fie la bordul acesteia, după cum a rezumat un oficial pretențiile UK.

Propunerea greu de acceptat a Londrei: accesul la beneficii limitat 13 ani

alocatii copii marea britanie

Nici pe al doilea punct delicat, al beneficiilor sociale, nu s-au făcut progrese în prima zi de discuții.

Statele din grupul Vișegrad 4 (Ungaria, Cehia, Polonia și Slovacia) sunt furioase că propunerea actuală ar putea duce la discriminarea cetățenilor lor, primii vizați, iar perioada ariscă să fie mai mare decât cea negocită în discuțiile avute cu premierul David Cameron la întâlnirile avute în ultimele luni.

Chiar dacă referirile privind limitarea beneficiilor sociale legate de muncă vor fi prevăzute pentru toți lucrătorii europeni din Marea Britanie, la fel ca și cele privind alocațiile copiilor rămași în țara de origine (alocații pe care britanicii nu vor să le mai acorde deloc în primii patru ani, sau măcar la o valoarea adaptată nivelului de trai din țara unde trăiesc copiii), tot mai rămân multe de rezolvat și pe acest capitol.

Cei din V4 se tem că aceste reforme nu se vor limita la Marea Britanie, ci ar putea părea un fenomen de contagiune în rândul statelor membre bogate (Germania, de exemplu), fapt ce ar putea fi permis de actuala formulare a draftului discutat la Bruxelles joi noaptea.

În plus, partea britanică a venit cu propunerea surpriză ca întreaga perioadă pe care să fie impusă limitarea accesului la prestațiile sociale să ajungă la un total de 13 ani, termen absolut inacceptabil pentru statele din fostul bloc comunist.

Înainte de summit, discuțiile mergeau pe patru ani limitarea accesului, cu varianta de compromis a mecanismului frânei de urgență oferită de Donald Tusk (cu eliminarea treptată a interdicției pe parcursul a celor patru ani). După ultima variantă a lui David Cameron, esticii ar fi fost de acord joi noaptea cu cel mult cinci ani aplicare a mecanismului de salvgardare.

Cei din urmă se tem însă că vor fi acuzați de trădare la întoarcerea acasă dacă acceptă condițiile Londrei de la acest capitol.

Condiția belgiană

Belgia a propus ca în înțelegerea finală să fie introdusă o mențiune obligatorie: dacă britanicii votează pentru părăsirea UE, atunci eventualul acord la care se va ajunge acum să nu mai fie valabil. “No means no” va bloca astfel potențialul de șantaj al acestor negocieri. Orice altă discuție ar trebui să pronească de la zero.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 19.2.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Ludovic Orban: După alegeri urmează patru ani de ”pace politică”. România are șansa de a deveni un tigru al Europei Centrale și de Est

Vladimir Ionescu

După alegerile parlamentare vor urma patru ani de ”pace politică”, a afirmat sâmbătă premierul Ludovic Orban, adăugând că oportunitățile pe care le are România reprezintă… Mai mult

Europa

Parlamentul European a adoptat poziția sa asupra reformei Politicii Agricole Comune

Vladimir Ionescu

Parlamentul European (PE) a aprobat vineri poziţia sa cu privire la reforma Politicii Agricole Comune (PAC) a UE, care cuprinde în special obligaţii de mediu… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban, despre un eventual lockdown: Obiectivul nostru este ca economia să funcționeze în parametrii obișnuiți

Razvan Diaconu

Întrebat dacă ar fi oportună varianta unui lockdown în România, premierul Ludovic Orban a afirmat că obiectivul executivului este ca oamenii să ducă o viaţă… Mai mult

Stiri

Florin Cîțu: PNL nu prezintă acum un buget pentru 2021 deoarece ar fi ilegal

Alexandra Pele

Guvernul PNL nu prezintă un draft de buget pentru anul viitor deoarece proximitatea alegerilor parlamentare interzice acest lucru, a explicat, sâmbătă, ministrul Finanțelor Publice, Florin… Mai mult

Europa

UE și SUA – inițiativă comună dedicată problemelor legate de China

Vladimir Ionescu

Statele Unite şi Uniunea Europeană au lansat vineri un canal bilateral dedicat dialogului pe probleme legate de China, informează dpa, citată de Agerpres. Secretarul de… Mai mult

Stiri

Guvernul a atacat la CJUE Pachetul Mobilitate, argumentând că legislația europeană afectează companiile românești

Vladimir Ionescu

Guvernul României a sesizat, în cursul zilei de vineri, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) cu trei acţiuni în anularea prevederilor problematice din Pachetul… Mai mult

Europa

Ursula von der Leyen se confruntă cu critici dure în interiorul PPE

Iulian Soare

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen se confruntă cu nemulțumiri din ce în ce mai mari în interiorul propriei familii politice, PPE, ajungând să… Mai mult