16 noiembrie, 2015

Liderii celor mai puternice 20 de state din lume s-au pus de acord asupra nevoii de a întări controalele la frontieră, de a intensifica schimburile de informaţii şi de a elimina sursele de finanţare care permit desfăşurarea activităţilor teroriste.

În ceea ce priveşte lupta împotriva militanţilor grupării extremiste Stat Islamic, din declaraţiile oficiale nu se întrevede o schimbare dramatică a strategiei, în special în dosarul sirian, măsurile adoptate vizând în special creşterea securităţii „acasă”.

„Am decis să luăm măsuri suplimentare de tăiere a finanţărilor pe care se bazează teroriştii, să contracarăm ideologia extremistă a propagandei teroriste şi să ne protejăm mai bine de ameninţarea luptătorilor străini prin schimburi de informaţii”, a spus premierul britanic David Cameron luni.


Preşedintele rus Vladimir Putin a precizat că le-a comunicat colegilor prezenţi la G20 datele colectate de serviciile sale secrete cu privire la sursele de finanţare ale grupărilor teroriste. Stat Islamic ar primi bani de la cetăţeni privaţi din 40 de state, printre care şi state membre G20, potrivit RT.

Cancelarul german Angela Merkel a precizat că la reuniune s-a discutat despre atacarea terorismului „pe mai multe fronturi”, nu doar cel militar.

„Ne-am înţeles că provocarea nu poate fi rezolvată doar militar, ci mai degrabă prin multiple măsuri”, a spus cancelarul german. Printre aceste măsuri se numără cooperarea dintre serviciile de inteligenţă şi monitorizarea comunicaţiilor online.

SUA nu şi-au asumat o prezenţă mai mare în conflictul din Siria

Preşedintele Barack Obama s-a angajat să intensifice eforturile de a elimina gruparea teroristă Stat Islamic şi de a preveni atacuri similare celor de la Paris.


Campania millitară a coaliţiei internaţionale condusă de Statele Unite în Siria a fost complicată de intervenţiile Rusiei, din urmă cu o lună şi jumătate, care s-a axat mai mult pe eliminarea rebelilor susţinuţi occidentală decât pe eliminarea ameninţărilor teroriste. Rusia susţine, de altfel, regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, ceea ce complică lucrurile din punct de vedere geostrategic.

Pe de altă parte, la summitul G20 nu s-a discutat despre implicarea unor trupe terestre în conflictul din Siria, a precizat ministrul turc de externe. Mai mulţi oficiali americani au arătat că Washingtonul este dispus să intensifice atacurile, dar şi că nu există planuri pentru desfăşurarea unor forţe terestre semnificative pe teritoriul sirian. Practic, poziţia SUA ar fi de a atrage mai multă susţinere din partea altor state pentru a nu se vedea nevoită să îşi sporească semnificativ prezenţa în Siria, notează presa internaţională.

Rusia, pregătită să sprijine opoziţia din Siria în lupta împotriva Stat Islamic

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat de înţeles că Rusia este pregătită să sprijine opoziţia din Siria cu atacuri aeriene împotriva grupării Stat Islamic.

„Pot să confirm că am stabilit contacte cu… opoziţia siriană pe câmpul de luptă care ne-a cerut să efectuăm raiduri aeriene”, a spus Putin, citat de Reuters.

De altfel, Putin a avut o întrevedere privată cu preşedintele american Barack Obama. Cei doi lideri au convenit asupra necesităţii unei politici de tranziţie în Siria, coordonată de oficiali sirieni în colaborare cu ONU.

„Preşedintele Obama şi preşedintele Putin au convenit asupra necesităţii unei politici de tranziţie, coordonată chiar de oficialii sirieni, care se va stabili prin negocieri între opoziţia siriană şi regimul (Bashar al-Assad, preşedintele Siriei), sub supravegherea ONU, în vederea încetării conflictului armat”, a precizat un responsabil al Casei Albe.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: