vineri

29 martie, 2024

29 noiembrie, 2013

Uniunea Europeană a pătruns în curtea fostei Uniuni Sovietice, comentează vineri presa internaţională, referindu-se la Acordurile de Asociere parafate de Republica Moldova şi Georgia,  la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Lituania. 

„Uniunea a trecut Prutul”, a declarat vineri preşedintele Traian Băsescu, la Vilnius, şi aceasta pare să fie jumătatea plină a summitului.

Republica Moldova şi Georgia au parafat Acordurile de Asociere şi pe cele de Liber Schimb, urmând ca până la finalul actualului mandat al CE şi PE, speră preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, asocierea să fie şi semnată.


Tot în actuala legislatură ar trebui să fie eliminate vizele pentru Republica Moldova, astfel încât cetăţenii moldoveni să poată circula în Europa doar cu paşaportul.

„Eforturile voastre, hotărârea, curajul şi voinţa politică ne-au adus aici, astăzi, pentru a iniţia cel mai cuprinzător acord negociat vreodată de Uniunea Europeană cu ţările partenere. Felicitări autorităţilor din Georgia şi din Republica Moldova (…) Acest proces de negociere a confirmat încă o dată legăturile istorice ale Georgiei şi Republicii Moldova cu ţările din Uniunea Europeană. Împărtăşim aceeaşi cultură şi aceleaşi valori. Am încredere că împreună vom continua să promovăm democraţia şi respectul faţă de drepturile omului şi statul de drept”, a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, după ceremonia parafării Acordurilor.

Drum lung pentru Moldova

„Astăzi, Republica Moldova a făcut un prim pas, dar drumul este lung până la atingerea obiectivului de a fi membri ai UE. Dincolo de entuziasm, aş vrea să domnească realismul”, a spus Traian Băsescu, la Vilnius, după ce Republica Moldova a parafat Acordulde Asociere cu UE.

România a avut nevoie de 13 ani pentru aderare, în condiţiile în care „absolut toate partidele” şi majoritatea covârşitoare a populaţiei şi-au dorit asta, a explicat preşedintele.


În Republica Moldova, lucrurile stau altfel, deoarece apropierea de Uniune nu este dorită de toate partidele şi nici de un procent impresionat din populaţie. De aceea, spune preşedintele României, probabil vor exista sincope pe drumul către UE al Moldovei.

Transnistria

Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, întrebat dacă putea fi semnat Acordul de Asociere cu Moldova, în condiţiile în care există problema nerezolvată a Transnistriei, a declarat că este vorba de subiecte diferite, care trebuie discutate separat. „Susţinem puternic integritatea teritorială a Moldovei, aşa cum susţinem integritatea teritorială a altor state, inclusiv a Georgiei”, a spus preşedintele CE, citat pe site-ul Radio Free Europe.

Problema Transnistriei apare şi în textul Rezoluţiei, unde se spune că participanţii subliniază importanţa înregistrării unor progrese în rezolvarea conflictului transnistrean şi aşteaptă avansarea negocierilorîn format 5+2 pe toate cele trei puncte ale agendei, instituţional, politic şi pe probleme de securitate.

Ucraina, marele eşec

O parte din analişti consideră summitul un eşec, deoarece Ucraina (miza cea mare a Parteneriatului) şi-a păstrat decizia de a nu semna Acordul de Asociere, decizie luată cu numai o săptămână înainte de summit, sub presiunea Rusiei.

Viktor Ianukovici, preşedintele Ucrainei, a pus Uniunii două condiţii, pentru a continua procedurile de asociere.

O primă sugestie venită din partea Ucrainei ar fi fost ca UE să accepte negocierea în formulă tripartită, respectiv cu Rusia la masa tratativelor. Răspunsul oferit lui Viktor Ianukovici a fost făcut public de către Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene: „Ideea nu este acceptabilă… Nu avem nevoie de un acord în trei pentru relaţii bilaterale”.

A doua variantă pe care preşedintele Ianukovici a prezentat-o ca soluţie pentru continuarea asocierii era ca UE să asigure Ucrainei 20 de miliarde de euro, anual, pentru ca fosta ţară soviectică să supravieţuiască astfel ruperii relaţiilor economice cu Rusia.

O sumă considerată ca exorbitantă de către liderii UE. „Suma de 160 de miliarde de euro pe care o pretinde Ucraina este disproporţionată”, a declarat Stefan Fuele, comisarul european pentru Extindere. „Acest total, care ar trebui să se fie alocat în 10 ani, înseamnă aproximativ 10% din PIB-ul Ucrainei şi este lipsit de fundament, dacă îl compari cu situaţia celorlalte state care au semnat deja acorduri de liber schimb cu UE”, a spus Stefan Fuele.

Viktor Ianukovici a venit joi seara la Vilnius pentru a participa la dineul informal de lucru, la Palatul Marilor Duci, iar liderii UE au încercat până în ultima clipă să-l convingă să nu cedeze presiunii Rusiei. Liderii UE au renunţat cu toţii la condiţiile care nu aveau legătură cu aspectele tehnice, inclusiv la trimiterea Iuliei Timoşenko la tratament în străinătate.

Cu toate acestea, Viktor Ianukovici a fost de neclintit.

„Nu au existat negocieri pe semnare (pe semnarea Acordului de Asociere cu Ucraina – n. red.) pentru că delegaţia Ucrainei a venit cu decizia clară de a nu semna”, a declarat vineri Dalia Grybauskaite, preşedintele Lituaniei.

După încheierea summitului,  preşedintele Ianukovici le-a declarat jurnaliştilor: „Confirm intenţia Ucrainei de a semna Acordul de Asociere într-un viitor apropiat”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: