fbpx

La obiect

Valul 4 ante portas: la ce se așteaptă autoritățile și experții și ce măsuri pregătesc

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul… Mai mult

07.09.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății a pornit din Vest: 3 județe au cloud comun și caută soluții eHealth

Trei Direcții Județene de Sănătate Publică din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au reușit în 30 de zile, cu ajutorul STS, să… Mai mult

07.09.2021

Evenimentul

Miniștrii USR-PLUS și-au anunțat demisiile – guvernul Cîțu s-a rupt sub privirile președintelui Iohannis

Miniștrii USR PLUS au anunțat luni seară, cu demisiile în mâini, decizia de a se retrage din Guvernul Cîțu, mișcarea fiind aprobată de Biroul Politic… Mai mult

06.09.2021

La obiect

Creșterea comerțului se stabilizează – rămâne discrepanța severă față de evoluția PIB

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna iulie 2021 o creștere de 6,1% pe seria brută față de luna precedentă, potrivit… Mai mult

06.09.2021

Summitul de la Vilnius: Ucraina ar semna numai pe bani, dar UE a pătruns deja în curtea fostei URSS

de Iulian Soare 29.11.2013

Uniunea Europeană a pătruns în curtea fostei Uniuni Sovietice, comentează vineri presa internaţională, referindu-se la Acordurile de Asociere parafate de Republica Moldova şi Georgia,  la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Lituania. 

“Uniunea a trecut Prutul”, a declarat vineri preşedintele Traian Băsescu, la Vilnius, şi aceasta pare să fie jumătatea plină a summitului.

Republica Moldova şi Georgia au parafat Acordurile de Asociere şi pe cele de Liber Schimb, urmând ca până la finalul actualului mandat al CE şi PE, speră preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, asocierea să fie şi semnată.

Tot în actuala legislatură ar trebui să fie eliminate vizele pentru Republica Moldova, astfel încât cetăţenii moldoveni să poată circula în Europa doar cu paşaportul.

“Eforturile voastre, hotărârea, curajul şi voinţa politică ne-au adus aici, astăzi, pentru a iniţia cel mai cuprinzător acord negociat vreodată de Uniunea Europeană cu ţările partenere. Felicitări autorităţilor din Georgia şi din Republica Moldova (…) Acest proces de negociere a confirmat încă o dată legăturile istorice ale Georgiei şi Republicii Moldova cu ţările din Uniunea Europeană. Împărtăşim aceeaşi cultură şi aceleaşi valori. Am încredere că împreună vom continua să promovăm democraţia şi respectul faţă de drepturile omului şi statul de drept”, a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, după ceremonia parafării Acordurilor.

Drum lung pentru Moldova

“Astăzi, Republica Moldova a făcut un prim pas, dar drumul este lung până la atingerea obiectivului de a fi membri ai UE. Dincolo de entuziasm, aş vrea să domnească realismul”, a spus Traian Băsescu, la Vilnius, după ce Republica Moldova a parafat Acordulde Asociere cu UE.

România a avut nevoie de 13 ani pentru aderare, în condiţiile în care “absolut toate partidele” şi majoritatea covârşitoare a populaţiei şi-au dorit asta, a explicat preşedintele.

În Republica Moldova, lucrurile stau altfel, deoarece apropierea de Uniune nu este dorită de toate partidele şi nici de un procent impresionat din populaţie. De aceea, spune preşedintele României, probabil vor exista sincope pe drumul către UE al Moldovei.

Transnistria

Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, întrebat dacă putea fi semnat Acordul de Asociere cu Moldova, în condiţiile în care există problema nerezolvată a Transnistriei, a declarat că este vorba de subiecte diferite, care trebuie discutate separat. “Susţinem puternic integritatea teritorială a Moldovei, aşa cum susţinem integritatea teritorială a altor state, inclusiv a Georgiei”, a spus preşedintele CE, citat pe site-ul Radio Free Europe.

Problema Transnistriei apare şi în textul Rezoluţiei, unde se spune că participanţii subliniază importanţa înregistrării unor progrese în rezolvarea conflictului transnistrean şi aşteaptă avansarea negocierilorîn format 5+2 pe toate cele trei puncte ale agendei, instituţional, politic şi pe probleme de securitate.

Ucraina, marele eşec

O parte din analişti consideră summitul un eşec, deoarece Ucraina (miza cea mare a Parteneriatului) şi-a păstrat decizia de a nu semna Acordul de Asociere, decizie luată cu numai o săptămână înainte de summit, sub presiunea Rusiei.

Viktor Ianukovici, preşedintele Ucrainei, a pus Uniunii două condiţii, pentru a continua procedurile de asociere.

O primă sugestie venită din partea Ucrainei ar fi fost ca UE să accepte negocierea în formulă tripartită, respectiv cu Rusia la masa tratativelor. Răspunsul oferit lui Viktor Ianukovici a fost făcut public de către Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene: “Ideea nu este acceptabilă… Nu avem nevoie de un acord în trei pentru relaţii bilaterale”.

A doua variantă pe care preşedintele Ianukovici a prezentat-o ca soluţie pentru continuarea asocierii era ca UE să asigure Ucrainei 20 de miliarde de euro, anual, pentru ca fosta ţară soviectică să supravieţuiască astfel ruperii relaţiilor economice cu Rusia.

O sumă considerată ca exorbitantă de către liderii UE. “Suma de 160 de miliarde de euro pe care o pretinde Ucraina este disproporţionată”, a declarat Stefan Fuele, comisarul european pentru Extindere. “Acest total, care ar trebui să se fie alocat în 10 ani, înseamnă aproximativ 10% din PIB-ul Ucrainei şi este lipsit de fundament, dacă îl compari cu situaţia celorlalte state care au semnat deja acorduri de liber schimb cu UE”, a spus Stefan Fuele.

Viktor Ianukovici a venit joi seara la Vilnius pentru a participa la dineul informal de lucru, la Palatul Marilor Duci, iar liderii UE au încercat până în ultima clipă să-l convingă să nu cedeze presiunii Rusiei. Liderii UE au renunţat cu toţii la condiţiile care nu aveau legătură cu aspectele tehnice, inclusiv la trimiterea Iuliei Timoşenko la tratament în străinătate.

Cu toate acestea, Viktor Ianukovici a fost de neclintit.

“Nu au existat negocieri pe semnare (pe semnarea Acordului de Asociere cu Ucraina – n. red.) pentru că delegaţia Ucrainei a venit cu decizia clară de a nu semna”, a declarat vineri Dalia Grybauskaite, preşedintele Lituaniei.

După încheierea summitului,  preşedintele Ianukovici le-a declarat jurnaliştilor: “Confirm intenţia Ucrainei de a semna Acordul de Asociere într-un viitor apropiat”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 29.11.2013

Lăsați un comentariu


Stiri

Noul record al Valului 4 de Covid – 5.388 de cazuri și 97 de morți în ultimele 24 de ore

Vladimir Ionescu

Autoritățile au anunțat sâmbătă noile recorduri ale valului 4 al epidemiei de Covid-19, care au fost atinse în ultimele 24 de ore: 5.388 de cazuri… Mai mult

Stiri

Patru dintre agresorii jurnaliștilor bătuți în Suceava, reținuți

Vladimir Ionescu

Patru dintre persoanele care au participat la agresarea unui activist de mediu și a doi jurnalişti, într-o pădure din Suceava, au fost reţinute pentru 24… Mai mult

Stiri

Valeriu Gheorghiță: În octombrie am putea avea vârfuri de 20.000 de cazuri Covid pe zi

Vladimir Ionescu

România ar putea ajunge la o medie săptămânală de 17.000 de cazuri de Covid-19 zilnice, cu vârfuri de 20.000 de cazuri zilnic, în octombrie, conform… Mai mult

Stiri

Scumpirile au ajuns la apa îmbuteliată: urmează un +20% din octombrie

Adrian N Ionescu

Crește și prețul apei de izvor îmbuteliate cu cel puțin 20%. Motivele invocate sunt: noile prețuri la energie, ambalaje și combustibili, ca și presiunea cursului… Mai mult

Europa

Trenul simbol Connecting Europe Express este în Gara București Nord

Adrian N Ionescu

Trenul simbol Connecting Europe Express, prin care Comisia Europeană promovează importanța investițiilor în căile ferate, a ajuns, vineri, în Gara de Nord din București, unde… Mai mult

Stiri

City Insurance – pas oficial spre faliment. Încercări legislative de limitare a proporțiilor dezastrului pentru clienți

Razvan Diaconu

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat vineri insolvența liderului pieței asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), City Insurance. ASF a retras autorizația de funcționare… Mai mult

Stiri

Certificatul anti-Covid devine obligatoriu la spectacole, meciuri și nunți, dacă rata de infectare depășește 3 la 1.000

Vladimir Ionescu

Certificatul verde devine obligatoriu, începând de luni 20 septembrie, pentru accesul la spectacole, cinema, piscine, competiții sportive, nunți și botezuri, în localitățile în care rata… Mai mult