La finalul celei de-a doua zile a Consiliului European, șefii de stat sau de guvern ai țărilor din zona euro s-au reunit, la Bruxelles, pentru un Summit al Zonei euro pentru a decide asupra orientărilor strategice privind politica economică din zona euro.
La reuniune, cele 19 state membre au decis să ceară Eurogrup să convină, ”fără întârziere și pe bază de consens”, asupra unui plan de lucru pentru finalizarea Uniunii bancare, un proiect demarat în 2012 ca răspuns la criza datoriilor suverane din zona euro.
În declarația finală, statele membre zonei euro mai cer ”să fie identificate și abordate provocările structurale legate de integrarea și dezvoltarea piețelor de capital”.
Declarația finală – Summit zona euro:
- Răspunsul ferm, rapid și coordonat al Uniunii Europene și al statelor sale membre în materie de politici economice a pregătit terenul pentru o redresare solidă, durabilă și favorabilă incluziunii în urma crizei provocate de pandemia de COVID–19.
- Luăm act de scrisoarea președintelui Eurogrupului din 18 iunie 2021 și de necesitatea de a adopta o orientare bugetară expansionistă în 2021 și 2022. Salutăm menținerea unei coordonări strânse a politicilor bugetare în zona euro, susținută de un angajament față de sustenabilitatea finanțelor publice, cu obiectivul de a institui cu fermitate redresarea și de a preveni efectele adverse prelungite ale pandemiei asupra societăților noastre.
- Reiterăm angajamentul nostru deplin față de finalizarea uniunii bancare și, pe baza rezultatelor discuțiilor recente, invităm Eurogrupul, reunit în configurație deschisă, să convină, fără întârziere și pe bază de consens, asupra unui plan de lucru etapizat și cu termene precise cu privire la toate elementele restante necesare pentru finalizarea uniunii bancare.
- Subliniem sprijinul nostru politic pentru uniunea piețelor de capital și solicităm o punere în aplicare rapidă a Planului de acțiune privind uniunea piețelor de capital în concordanță cu prioritățile stabilite în concluziile Consiliului din 3 decembrie 2020. Este necesar să fie identificate și abordate provocările structurale legate de integrarea și dezvoltarea piețelor de capital, în special în domenii specifice ale legislației privind insolvența întreprinderilor. Finanțarea verde, inclusiv un standard privind obligațiunile verzi, poate fi un catalizator către o uniune a piețelor de capital pe deplin funcțională.
- Vom examina progresele înregistrate cu privire la toate aceste aspecte în cadrul reuniunii noastre din decembrie 2021