vineri

29 martie, 2024

16 septembrie, 2016

bratislavaÎn prima parte a summitului UE organizat la Bratislava, președintele Comisiei Europene a prezentat participanților o ”foaie de parcurs” legislativ valabilă în următoarele 12 luni.

Printre priorități se numără operaționalizarea unui corp european de pază a frontierelor terestre și navale și un ”registru de intrări/ieșiri” în care să fie înregistrate deplasările tuturor cetățenilor non-UE în interiorul frontierelor Uniunii.

Descărcați AICI planul lui Jean Claude Junker

Politico remarcă faptul că, prin această inițiativă, Jean Claude Junker intră ”pe furiș în terenul președintelui Consiliului, Donald Tusk”, cel care prezidează reuniunea organizată în castelul din Bratislava și care a stabilit agenda summit-ului.

Prioritățile Vișegrd


Tot în timpul primei părți a reuniunii, șefii de guverne ai statelor care formează Grupul Vișegrad- Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia- au dat publicității o declarație comună.

“Ambiția noastră este aceea de a reafirma viziunile și principiile conținute de Tratatul de la Roma și de a recâștiga încrederea cetățenilor noștri”, afirmă cei patru premieri.

Pentru aceasta, Vișegrad propune:

  • Întărirea legitimității democratice: ”Este necesară întărirea rolului jucat de parlamentele naționale, cu sublinierea respectului pentru principiile subsidiarității și proporționalității”
  • Importanța diversității: ”Integrarea europeană este un proiect comun și toate negocierile trebuie în consecință să fie incluzive, deschise tuturor statelor membre”
  • Securitate: ”Recentele atacuri teroriste derulate în Europa sunt dovada că UE trebuie să confrunte o nouă provocare: terorismul și criminalitatea transfrontalieră în creștere. Statele Vișegrad subliniază că eforturile trebuie canalizate pentru implementarea deplină a angajamentelor deja formulate privind întărirea securității în Zona Schengen și privind apărarea grnițelor externe ale UE.”
  • Migrație: ”Politicile pe migrație trebuie să se bazeze pe principiul solidarității flexibile. Acest concept ar permite statelor membre să decidă singure asupra modalităților de contribuție la acest efort, ținând cont de experiența și potențialul fiecăruia. Suplimentar, orice mecanism de relocare trebuie să fie unul bazat pe voluntariat”
  • Piața unică: ”Este necesară informarea mult mai eficientă a publicului asupra avantajelor Pieței Interne, în paralel cu îmbunătățirea aplicării regulilor acesteia, astfel încât protecționismul intra-UE să fie eradicat”.

Martin Schulz, nemulțumit de Vișegrad și că Parlamentul a fost uitat

La Bratislava a sosit, chiar dacă nu a fost invitat la summit, și președintele Parlamentului European, Martin Schulz. Acesta s-a întâlnit în marja summit-ului cu premierul ungar Viktor Orban, afirmând după această întâlnire că este în dezacord profund cu ”strategia de renaționalizare” promovată de Ungaria și de Polonia.


”Nu poți să răspunzi unor provocări de secol 21 cu propuneri de secol 19. Este total greșit. Dar văd că se întâmplă, și văd că pare atractiv pentru alegători. Întâlnirea mea cu premierul Orban a avut caracter de ofertă: Haide să discutăm, care este drumul tău, care este drumul nostru? Nu putem permite ca ei (Vișegrad- n.red) să pretindă în exclusivitate că reprezintă poporul, și eu reprezint poporul, în egală măsură!” a afirmat Martin Schulz în cadrul unei conferințe de presă.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Schulz a declarat Politico că președintele PE  transmis, în cadrul unui dineu cu președinții Donald Tusk și Jean Claude Junker și cu premierul slovac Robert Fico, insatisfacția sa legată de absența unei invitații de participare la summitul UE.

”Este în detrimentul colaborării inter-instituționale și a calității dezbaterilor”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: