Summit-ul pentru Pace pentru Gaza şi „chestiunea palestiniană”, organizat de Egipt în aşa-numita Noua Capitală Administrativă, la est de Cairo, s-a încheiat sâmbătă fără o declaraţie finală comună din partea celor 34 de ţări şi organizaţii internaţionale care au participat la întâlnire.
Coexistenţa a două state, singura soluţie viabilă
Egiptul a emis o notă în care a mulţumit pentru efortul de a căuta un consens mai presus de poziţiile politice sau religioase pentru a aborda această criză şi situaţia din Israel şi Palestina, precum şi pentru poziţia comună atunci când a fost vorba de „a vedea importanţa reevaluării strategiei internaţionale de abordare a conflictului”.
În ciuda lipsei de consens de la finalul întâlnirii, toţi invitaţii care şi-au exprimat punctele de vedere la începutul reuniunii au fost categorici în apărarea aceloraşi idei: coexistenţa a două state este singura soluţie viabilă pentru încheierea acestui conflict; vieţile civililor trebuie să fie protejate peste tot; şi ajutorul umanitar trebuie să poată intra în Fâşia Gaza.
Cu toate acestea, a fost remarcat deopotrivă ”decalajul de sensibilitate” între lumea arabă şi Occident atunci când a fost vorba de evaluarea situaţiei palestinienilor şi a responsabilităţilor pentru situaţia lor.
Surse arabe citate de Reuters afirmă că declaraţia finală nu s-a produs din cauza refuzului europenilor de a trage Israelul la răspundere pentru moartea civililor şi de a cere încetarea focului.
Reacția israeliană
„Este regretabil că, până şi atunci când s-au confruntat cu asemenea atrocităţi îngrozitoare, au existat unii oameni care au avut dificultăţi în a condamna terorismul sau a recunoaşte pericolul”, menţionează un comunicat al Ministerului de Externe israelian.
„Israelul va face ceea ce are de făcut şi speră ca lupta sa îndreptăţită să fie recunoscută de comunitatea internaţională”.
***