Preşedintele rus Vladimir Putin se concentrează prea mult pe consolidarea armatei, în detrimentul dezvoltării economice, ceea ce a încetinit progresul următoarei faze a reducerii arsenalului nuclear, a declarat vineri preşedintele american Barack Obama, potrivit Reuters.
„Preferinţa mea ar fi să reudcem şi mai mult arsenalul nostru nuclear”, le-a spus Obama jurnaliştilor la finele summit-ului pe tema securităţii nucleare ce a avut loc joi şi vineri la Washington şi la care au participat zeci de şefi de stat, printre care şi preşedintele României Klaus Iohannis.
Putin a boicotat summit-ul, respectiv a decis ca Federaţia să nu aibă prezent niciun reprezentant la acest eveniment, pe fondul situaţiei tensionate dintre Moscova şi Washington, ca urmare a disensiunilor diplomatice şi economice survenite în urma conflictelor din Ucraina şi Orientul Mijlociu.
După ce Statele Unite şi Rusia au semnat Tratatul privind reducerea strategică a armelor II (START) în 2010, document ce a intrat în vigoare un an mai târziu, administraţia Obama a abordat conducerea de la Kremlin cu privire la o posibilă continuare a programului.
Obama a declarat vineri că nu a văzut progresele pe care şi-ar fi dorit să le vadă deoarece Putin ar fi ales o abordare axată pe consolidarea forţeii militare în defavoarea dezvoltării şi a diversificării economice.
Putin a declarat în iunie 2015 că Rusia va adăuga alte 40 de rachete balistice intercontinentale la actualul arsenal, ca parte a strategiei de modernizare a programului nuclear, dar şi ca răspuns la dezvoltarea în apropierea graniţelor proprii a sistemelor de scuturi anti-rachetă.
Barack Obama: Arsenalul nuclear nu trebuie să ajungă în mâinile „nebunilor”
Obama a precizat totodată că în următorii ani există posibilitatea ca Rusia şi SUA să facă progrese în ceea ce priveşte reducerea programului militar nuclear, însă aceste progrese sunt puţin probabil în cele 10 luni de mandat pe care le mai are la Casa Albă.
Preşedintele american a avertizat că statele care deţin arsenal nuclear trebuie să dea asigurări că nu sunt vulnerabile la posibile atacuri cibernetice având în vedere progresele tehnologice înregistrate de la dezvoltarea sistemelor de comandă şi control, vechi de zeci de ani.
De asemenea, Obama le-a transmis un mesaj tuturor liderilor prezenţi la summit privind necesitatea asigurării integrităţii şi securităţii facilităţilor nucleare vulnerabile, pentru a preveni preluarea şi folosirea lor de către „nebuni” afiliaţi unor grupuri precum Stat Islamic.
„Nu există nicio urmă de îndoială că dacă aceşti nebuni ar ajunge în posesia unei bombe nucleare sau a unor cantităţi de material nuclear, ei le vor folosi pentru a omorî cât mai mulţi oameni nevinovaţi. Ar schimba lumea”, a declarat preşedintele, potrivit Reuters.
Coreea de Nord: Vom continua programul nuclear militar ca răspuns la politica SUA
Ambasadorul nord-coreean pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), So Se Pyong, a declarat vineri, în a doua zi a summit-ului, că Phenianul îşi va continua programul de dezvoltare a rachetelor balistice şi nucleare, în semn de sfidare faţă de SUA şi aliaţii săi. El a precizat, în cadrul unui interviu acordat Reuters, că în acest moment peninsula Coreeană este într-o stare de „semi-război”.
So Se Pyong a denunţat exerciţiile militare comune SUA-Coreea de Sud, despre care susţine că sunt menite să „decapiteze conducerea supremă” a Republicii Democrate Coreea, respectiv invadarea capitalei Pyongyang.
„Dacă SUA va continua, atunci va trebui şi noi să luăm contramăsuri. Va trebui să continuăm dezvoltarea programului şi să descurajăm (SUA, n.r.), să o descurajăm <<nuclear>>”, a precizat So.