Președintele american Donald Trump a anulat toate întâlnirile bilaterale pe care le avea programate joi, la Bruxelles, inclusiv cea cu președintele Klaus Iohannis, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.
Președintele Klaus Iohannis urma să aibă o întâlnire bilaterală cu omologul său american Donald Trump, în jurul orei 11.00, în marja summitului NATO de la Bruxelles, a informat Administrația Prezidențială.
Cei doi șefi de stat urmau să discute despre cooperarea bilaterală în cadrul parteneriatului strategic româno-american, inclusiv în dimensiunea de apărare, conform unor surse oficiale.
La întâlnire ar fi urmat să participe, din partea americană secretarul de stat Mike Pompeo, secretarul Apărării, James Mattis și John Bolton, consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, iar din partea română consilierul prezidențial pentru politică externă, Bogdan Aurescu, consilierul prezidențial pentru securitate națională, Ion Oprișor și Stelian Stoian, ambasadorul României la NATO.
Șefii de state și de guverne ale țărilor membre NATO se întâlnesc în cea de-a doua zi a summit-ului de la Bruxelles cu omologii din Ucraina și Georgia. Pe agenda zilei mai figurează o întâlnire cu statele partenere în programul Resolute Support, misiune de consiliere și asistență în Afghanistan condusă de NATO.
Resolute Support are ca scop dezvoltarea capacității forțelor de securitate și a instituțiilor din Afghanistan de a-și proteja cetățenii. În prezent, aproximativ 16.000 de persoane din 39 de state, membre NATO și partenere, lucrează în cadrul misiunii din Afghanistan. Liderii NATO sunt așteptați să decidă joi extinderea finanțărilor acordate forțelor afghane după anul 2020 și să își exprime sprijinul pentru inițiativele guvernamentale afghane.
Președintele Ucrainei, Petro Porosenko, se află la Bruxelles de miercuri. Înainte de reuniunea de joi, Petro Porosenko s-a întâlnit, miercuri, cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Porosenko a mulțumit statelor NATO pentru ajutorul acordat, în special în domeniul reformei sectorului de apărare, și a anunțat că obiectivul Ucrainei este să atingă interoperabilitatea cu NATO și să se pregătească pentru a viitoare aderare la alianță.
Secretarul general NATO a transmis că ”Rusia are o responsabilitate specială” și că ar trebui să își retragă trupele și sprijinul din Ucraina. Jens Stoltenberg i-a transmis lui Petro Porosenko că reformele trebuie să fie principala preocupare a Ucrainei, acestea fiind cele care vor aduce Ucraina aproape de NATO și vor conduce la consolidarea democrației și a securității.
Președintele american, Donald Trump, a reluat în timpul micului dejun servit la hotel criticile la adresa Germaniei. În tweet-uri consecutive, și-a exprimat din nou nemultumirea că SUA plătesc pentru securitatea Europei în vreme ce Germania plătește Rusiei miliarde. ”Este inacceptabil! Toate statele membre NATO trebuie să își onoreze angajamentul de 2%, apoi trebuie să crească până la 4%!” a mai scris Donald Trump.
Casa Albă a confirmat joi că președintele Trump a spus și la reuniunea oficială de miercuri că alocările pentru apărare trebuie să crească la 4% din PIB.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a ieșit miercuri seara în oraș. El și-a făcut apariția în Grand Place, unde s-a oprit la braseria Le Roy d’Espagne.