Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află în faţa unui test major cu o miză uriaşă – summit-ul cu preşedintele rus Vladimir Putin, care va avea loc luni la Paris, sub mediere franco-germană.
Discuţiile vor viza încheierea conflictului din estul ţării, după trei ani în care relaţiile la cel mai înalt nivel între Rusia şi Ucraina au fost paralizate, notează The Guardian.
Privirile vor fi îndreptate în special spre Volodimir Zelenski, fost actor de comedie devenit preşedinte al Ucrainei în luna mai, fără experienţă politică, ce va trebui să-i facă faţă „veteranului” Vladimir Putin.
Atât preşedintele francez Emmanuel Macron, cât şi cancelarul german Angela Merkel au depus eforturi pentru a reanima punerea în aplicare a acordurilor de pace de la Minsk încheiate în urmă cu aproximativ cinci ani. Sarcina va fi dificilă pentru Zelenski, prins între promisiunea de „a nu capitula” în faţa Moscovei şi dorinţa lui de a pune capăt rapid conflictului.
Negocierile de la Paris, un format denumit „Normandia„, se vor concentra pe conţinutul acordurilor de la Minsk: un armistiţiu imediat, retragerea armelor grele, restabilirea controlului Kievului asupra frontierei cu Rusia, autonomie sporită pentru teritoriile aflate sub control separatist. Chiar dacă textul a pus capăt luptelor cele mai grave, aspectele politice nu au avansat niciodată.
Axa discuţiilor
Volodimir Zelenski şi-a exprimat dorinţa ca negocierile de la Paris să se concentreze pe trei aspecte: un nou schimb de prizonieri (de la câştigarea alegerilor, Zelenski a avut loc un schimb a 70 de prizonieri), punerea în aplicare a unui armistiţiu durabil şi destructurarea oricărui grup armat „ilegal” de pe teritoriul ucrainean, adică inclusiv a separatiştilor proruşi şi susţinătorii lor ruşi.
Situaţia este însă dificilă având în vedere că alianţa cheie a Kievului cu Washingtonul este fragilizată de scandalul care l-a costat pe preşedintele american Donald Trump o procedură de destituire.
La rândul său, Vladimir Putin este mai circumspect. La Moscova, prioritatea este de a avansa în problema autonomiei şi organizării de alegeri în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a adus în discuţie adoptarea unui eventual „document neconstrângător” la finalul summitului de la Paris.
Un alt subiect care ar putea fi abordat este problema tranzitului de gaz rusesc via Ucraina spre Europa, pentru a evita o întrerupere a livrărilor chiar de Anul Nou.