21 mai, 2018

Guvernul suedez începe să trimită pe adresele tuturor celor 4,8 milioane de gospodării din țară o broșură utilitară ce informează populația, pentru prima oară după mai bine de 50 de ani, ce trebuie să facă în cazul declanșării unui război, anunță luni The Guardian.

”Om krisen eller kriget kommer” (În caz de criză sau de război) conține sfaturi adresate populației în legătură cu modul de a-și asigura nevoile elementare- mâncare, apă, căldură, explică semnificațiile diverselor semnale de avertizare sau modul în care fiecare poate contribui la ”apărarea totală” a Suediei.

În 20 de pagini ilustrate, această broşură enumeră ameninţările la care le este expusă țara: război, atentat, atac cibernetic, accidente grave sau catastrofe naturale.


”Chiar dacă Suedia este mai sigură decât multe alte ţări (…), ameninţările există. Este important ca toţi să ştie care sunt ameninţările, pentru a se putea pregăti”, explică Dan Eliasson, director general al Agenţiei suedeze pentru Securitate Civilă, în cursul primei prezentări a broşurii, făcută luni, la Stockholm.

”Un conflict militar în apropiere ne va afecta importurile de mărfuri, mai ales alimentare, chiar dacă nu se extinde pe teritoriul nostru”, a subliniat Christina Andersson, însărcinată cu conceperea broşurii, disponibilă online.

Ultima tipăritură de acest fel, la iniţiativa autorităţilor, datează din 1961, în plin Război Rece.

Rusia nu este citată în pliant, însă oficiali suedezi se tem de o agresiune, în caz de conflict deschis cu NATO, în vederea tăierii căii maritime a Alianţei Nord-Atlantice către membrii săi baltici.


Suedia nu are frontieră terestră cu Rusia, însă cele două ţări sunt riverane la Marea Baltică, iar Moscova dispune de o bază navală la Baltiïsk, în regiunea Kaliningrad.

La sfârşitul Războiului Rece, Suedia şi-a redus în mod considerabil cheltuielile militare, însă anexarea Crimeei de către Moscova a schimbat datele problemei.

Guvernul suedez a anunţat la începutul lui martie că reintroduce serviciul militar de şapte ani şi şi-a consolidat forţele pe Insula Gotland, un avanpost expus în cazul unui conflict la Marea Baltică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: