sâmbătă

22 iunie, 2024

6 ianuarie, 2016

suedia danemarca frontieraSuedia și Danemarca au acceptat miercuri, în ședința de urgență la care au fost invitați de Comisia Europeană, să ridice “cât mai curând posibil” controalele temporare instituite la frontieră. Cu o condiție: ca mai întâi să fie diminuat fluxul refugiaților.

Ședința a fost convocată de comisarul european pe migrație, Dimitris Avramopoulos, după ce luni Danemarca a introdus controalele la frontiera sa cu Germania, iar Suedia a impus propriile controale persoanelor venite din Danemarca.

“Am convenit cu toții un minim de măsuri și revenirea cât mai curând la normalitate. Aceasta înseamnă că fluxurile trebuie să scadă”, a declarat comisarul, la finalul discuțiilor purtate la Bruxelles cu oficiali din Suedia, Danemarca și Germania.


Mai mult de un milion de refugiați au ajuns în Europa în 2015, în cea mai mare criză de acest fel căreia continentul trebuie să-i facă față după cel de-al doilea război mondial.

Acest fenomen a pus sub presiunea spațiul de liberă circulație, astfel încât mai multe state au decis reintroducerea, pe diferite intervale de timp, a controalelor la frontieră.

Potrivit regulilor spațiului Schengen, controalele pot fi impuse e doar în cazuri speciale și numai pentru șase luni.

Ministrul suedez de migrație, Morgan Johansson, a declarat la finalul reuniunii că noile controale „nu ar trebui să fie aplicate mai mult timp decat este necesar”.


El a explicat că verificările au devenit necesare deoarece țara sa a preluat mai mulți solicitanți de azil pe cap de locuitor decât orice altă națiune din UE: în 2015 a înregistrat 160.000 de cereri de azil (inclusiv 26.000 de minori neînsoțiți), 115.000 de persoane din totalul refugiaților depunând solicitările în ultimele patru luni ale anului.

Ministrul danez al imigrației, Inger Stoejberg, a declarat că țara sa monitorizează situația de la o oră la alta și a adăugat: „În Danemarca, nu dorim să fim destinația finală pentru mii și mii de solicitanți de azil.”

Ole Schroeder, oficial din Ministerul german de Interne, a declarat că o parte a problemei este cauzată de faptul că nu funcționează schema UE de relocare a 160.000 de refugiați din Grecia și Italia în alte state membre.

Ședința de miercuri a fost cerută de comisarul european pe imigrație, după ce relațiile dintre Suedia și Danemarca s-au tensionat în ultimele 48 de ore din cauza măsurilor stabilite individual pentru a opri valul de refugiați.

Partidului danez Venstre (aflat la guvernare) i-a acuzat pe suedezi că sunt vecini răi.

„Politicile lor iresponsabile de imigrare au devenit o uriașă durere de cap pentru Danemarca. Suedezii și-au deschis porțile și acum, când că oamenii au venit, le spun: Duceți-vă mai bine la vecini”, a declarat marți Marcus Knuth, purtătorul de cuvânt pe migrație, Marcus Knuth.

El a mai spus că politicile stricte de imigrare ale guvernului danez, care au intrat în conflict cu politica generoasă a Suediei, dovedesc faptul că Danemarca este mai corectă, din punct de vedere etic, decât Suedia, atunci când își închide granițele.

„Nu este un bun vecin acela care mai întâi aduce mii de refugiați și apoi își închide frontiera „, a mai adăugat Marcus Knuth.

Suedia, cu o populație de 9,8 milioane de cetățeni, a primit în 2015 160.000 de solicitanți de azil, în timp ce Danemarca (cu o populație de 5,6 milioane de persoane), a primit doar 18.000.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: