miercuri

24 aprilie, 2024

22 iunie, 2020

Suedia obligă părinții să își trimită copiii la școală – inclusiv pe cei vulnerabili în fața Covid-19, din cauza unor boli cronice – ca parte a strategiei de a evita implementarea unei carantine stricte, scrie Business Insider.

În timp ce alte țări au închis școlile ori au restricționat drastic participarea la clasă, Suedia a decis ca orice copil sub 15 ani să continue să meargă la cursuri, neexistând aproape deloc excepții. Potrivit autorităților suedeze, teama de noul coronavirus nu este considerată un motiv valid pentru a nu trimite copilul la școală.

Unii părinți au refuzat să se conformeze, din cauza bolilor cu risc ridicat de morbiditate la asocierea cu Covid-19 de care suferă copii sau ei, părinții.


Părinții care și-au asumat responsabilitatea de a încălca această obligație se tem acum că refuzul ar putea duce la preluarea copiilor de către serviciile de asistență socială. Autoritățile i-au asigurat că acesta este scenariul extrem.

Business Insider prezintă câteva cazuri concrete. Isac, în vârstă de 8 ani, suferă de paralizie cerebrală și este vulnerabil în fața bolilor respiratorii. Mama sa a explicat că băiatul a fost spitalizat înainte din cauza unor răceli sau a gripei și a avut nevoie de oxigen, însă eforturile ei de a convinge școala că Isac ar trebui să rămână acasă în timpul epidemiei s-au lovit de refuzul autorităților.

Oficialii responsabili de sănătatea publică nu consideră copiii un grup de risc în fața coronavirusului, astfel încât doctorii au refuzat să îi acorde lui Isac o scutire medicală.

Băiatul stă acasă din luna martie, împotriva indicațiilor școlii, lucru ce a determinat oficialii locali să o amenințe pe mamă că ar putea fi nevoiți să implice serviciile sociale, ceea ce s-ar putea sfârși prin luarea copilului din familie.


Suedia este singura țară din UE ce a adoptat strategia imunizării în masă, adică a refuzat să instituie restricții și să închidă prin lege activitățile economice neesențiale, lăsând populația să se infecteze. Singurele restricții s-au pus în instituțiile pentru persoane în vârstă.

Decizia autorităților de la Stockholm nu a dus la un procent de populație (7,5%, comparativ cu 5,5 – 6% în statele vecine, care au adoptat restricții dure). Rata mortalității din cauza Covid-19 la un milion de locuitori era luni în Suedia de 500 de persoane, în comparație cu România, unde nu este decât de 79 la un milion.

Rate mai mari s-au înregistrat în Belgia (837 de decese la 1 milion, dar cu o metodologie diferită, ce include și persoane netestate, dar cu simptome de coronavirus), Marea Britanie, Spania și Italia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: