În România, există 30.000 de companii de impact, dintre care 70%, adică 21.000, s-ar putea afla în dificultate în următoarele şase luni, reiese dintr-o analiză a CITR.
Compaiile de impact realizează circa 80% din businessul local, deși reprezintă doar 4% din totalul firmelor.
„După şase luni de la declanşarea pandemiei, mediul de afaceri a traversat o perioadă de optimism precaut, s-a înregistrat o scădere cu 10% a insolvenţelor faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, iar nivelul NPL-urilor se află la un minim istoric de 4,3%. În acelaşi timp, începând cu luna martie 2020 s-au acumulat 14 miliarde lei taxe amânate la plată, ceea ce reprezintă 1,3% din PIB, iar adevăratele efecte ale pandemiei asupra economiei vor fi cel mai probabil vizibile doar în următoarele şase luni”, arată analiza CITR.
România are aproape 30.000 de companii de impact, fiecare cu active imobilizate de peste 1 milion de euro.
„Un stress test efectuat de CITR arată că procentul companiilor de impact aflate în dificultate (restructurabile şi insolvabile) ar creşte de la 51% (cât era la începutul anului 2019) la 70% în situaţia unei crize financiare. Asta înseamnă 21.000 de companii care s-ar putea afla într-o stare de dificultate în perioada următoare”, susțin reprezentanţii CITR.
57% dintre afacerile aflate în insolvență au accesat măsurile de restructurare cu o întârziere de 3 ani
Pe de altă parte, cea mai recentă analiză CITR, parte a Impetum Group, realizată pe un eşantion de 150 de companii de impact din portofoliu, arată că 57% dintre afacerile aflate în insolvenţă au amânat în medie 3 ani luarea unei decizii de a accesa o măsură de restructurare, care le putea salva. Amânarea a dus la scăderea cu 50% a cifrei de afaceri, creşterea datoriilor cu 30% şi pierderea a peste 3.000 de locuri de muncă.
„Dacă 57% dintre ele în loc să amâne luarea unei decizii ar ieşi din acest tipar al amânării şi ar accesa una dintre opţiunile existente pe piaţă, rezultatele ar fi impresionante. Pe o perioadă de trei ani, am putea vorbi de aproape 400.000 de locuri de muncă salvate, de o evitare a creşterii datoriilor cu 20 miliarde euro şi de 40 miliarde euro cifră de afaceri păstrată în economie”, a explicat Andra Olar-Caragea, CEO CITR.