Partidele parlamentare au primit subvenţii de două până la patru ori mai mari în lunile de după modificarea legii nr. 334/2006, care a legat subvențiile de mărimea produsului intern brut (PIB).
Subvențiile acordate s-au ridicat la peste 28 de milioane de lei în primele patru luni ale acestui an, potrivit datelor Autorităţii Electorale Permanente (AEP). citate de Mediafax.
Sumele virate partidelor în martie de peste patru ori mai mari decât în decembrie, iar în aprilie de peste două ori.
Explicația
PIB a crescut cu 6,9% anul trecut. Subvențiile se calculează acum în cuantum de cel puţin 0,01% şi de cel mult 0,04% din PIB, după promulgarea, în 16 ianuarie a modificării legii, care a fost decisă în plenul Camerei Deputaţilor din 19 decembrie 2017.
Anterior, legea prevedea că „partidele politice primesc anual subvenţie de la bugetul de stat, în condiţiile legii”.
La votul din şedinţa plenului Camerei Deputaţilor din 19 aprilie au fost prezenţi 252 de deputaţi. Iniţiativa legislativă care a modificat Legea privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale a fost adoptată cu 222 voturi „pentru”, 24 „împotrivă” şi şase abţineri. Din 51 de deputaţi liberali, unul singur a votat împotriva Legii amintite. Vot împotrivă au dat şi cei 22 de parlamentari ai USR, precum şi un deputat independent.
Conform stenogramei şedinţei Camerei Deputaţilor din 19 decembrie, Mircea Drăghici, iniţiatorul proiectului de lege a explicat de la tribuna plenului motivul pentru care a propus această schimbare legislativă: „În calitate de iniţiator, am simţit nevoia să punem un prag minim pentru alocarea subvenţiilor pentru partidele politice parlamentare. Acest prag minim nu exista până acum în lege. În plus de acesta, am convenit ca, împreună cu Partidul Naţional Liberal, pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei”.