joi

20 iunie, 2024

27 august, 2016

lavrov kerryStatele Unite și Rusia nu au reușit vineri să ajungă la un acord privind un armistițiu de 48 de ore la Alep și o cooperare militară extinsă împotriva combatanților islamiști din Siria, anunță Reuters.

Secretarul de stat american John Kerry și ministrul rus de externe Serghei Lavrov au susținut o conferință de presă comună după o zi de dialog la Geneva. Ei au anunțat că experții celor două părți vor continua să dezbată detaliile unui acord în zilele următoare.

„Nu vrem să încheiem un acord de dragul unui acord. Vrem să facem ceva eficient, care funcționează pentru poporul sirian, care face regiunea mai stabilă și mai sigură, și pentru asta ne-am așezat la masă aici, în Geneva, ca să găsim o soluție politică”, a declarat John Kerry.


După o întrevedere care a durat, potrivit BBC, 10 ore, secretarul de stat american a anunțat oficial că ”marea majoritate” a discuțiilor tehnice între experți a fost finalizată, problemele în suspensie urmând să fie în continuare discutate de echipele de negociatori care rămân la Geneva.

”Ne dorim să ajungem la o înțelegere care să poată fi efectiv aplicată în beneficiul poporului sirian, care să transforme regiunea în una stabilă și sigură. Aceste deziderate ne-au adus aici, la Geneva”, a afirmat John Kerry, care a precizat că singura modalitate de închidere a conflictului este cea a unui acord politic.

Potrivit BBC, principalul obiectiv al negocierilor americano-ruse îl constituie identificarea unor căi de cooperare apropiată în lupta împotriva Statului Islamic și a forțelor afiliate al-Qaeda.

”Nodul gordian” îl reprezintă însă neânțelegerile dintre cei doi mari jucători în Orientul Mijlociu referitoare la nominalizarea grupurilor împotriva cărora trebuie acționat.


Suplimentar, SUA și Rusia încearcă să impună un armistițiu generalizat în Siria, aproape imposibil de realizat în condițiile în care, în teren, toate grupările au intensificat luptele în încercarea de a obține avantaje strategice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: