Forțele armate americane și norvegiene analizează posibilitatea desfășurării prin rotație a unor trupe americane în această țară ce se învecinează cu Rusia, a anunțat luni Ministerul Apărării al Norvegiei citat de AFP.
Informația apare la 2 zile după ce Rusia a transferat sisteme de rachete Iskander-M, care pot transporta focoase nucleare, în enclava Kaliningrad, situată la frontiera cu Lituania şi Polonia, ţări membre NATO.
”Au fost făcute sondaje la nivel militar pentru a examina posibilitățile de a avea mai multe formațiuni, mai multe stocuri (de materiale militare) și acest gen de lucruri”, a declarat, pentru AFP, o purtătoare de cuvânt a ministerului, Ann Kristin Salbuvik, precizând să este vorba de ”o doleanță veche din partea americană”.
”Nu se pune problema unei staționări permanente”, a precizat purtătorul de cuvânt, care a mai precizat că că acest subiect este ”în stadiu de analiză precoce” și nu a fost încă abordată la nivel politic.
Cotidianul norvegian Adresseavisen a afirmat în aceeași zi că armata americană ar dori să desfășoare 300 de pușcași marini la Vaernes, lângă Trondheim (vest), la o mie de kilometri distanță în linie dreaptă de frontiera ruso-norvegiană.
Pentru a calma temerile față de vecinul său sovietic, această țară scandinavă s-a angajat, înainte de a deveni membru fondator al Alianței Nord-Atlantice în 1949, să nu permită desfășurarea pe teritoriul său a unor forțe de luptă străine ”atâta vreme cât Norvegia nu este atacată sau amenințată să fie atacată”.
De atunci, această declarație a suferit amendamente pentru a le permite unor trupe străine să efectueze manevre pe teritoriul norvegian.