joi

28 martie, 2024

3 decembrie, 2022

Secretarul american Apărării, Lloyd Austin, a dezvăluit vineri bombardierul strategic stealth B-21 Raider, la uzina Northrop Grumman din California, primul bombardier nou al Pentagonului în mai bine de trei decenii, transmite Politico.

B-21 Raider, dotat cu tehnologie stealth de ultimă generație menită să evite detectarea de către cele mai sofisticate radare, este capabil să opereze fără echipaj şi să efectueze lovituri nucleare cu rază lungă de acţiune.

Bombardierul este proiectat să pătrundă în apărarea antiaeriană inamică și să atingă ținte oriunde în lume – ceva ce doar aproximativ 10% din forța actuală a SUA poate face, potrivit Northrop. B-21 este mai eficient decât orice alt bombardier cu rază lungă de acțiune din lume, a spus Austin, menționând că „nu va trebui să fie amplasat în teatrul de luptă și nu va avea nevoie de sprijin logistic pentru a apăra orice țintă.”

Bombardierul ”de descurajare a Chinei”


Prezentarea aparatului vine în contextul în care Departamentul american al Apărării a prezentat luni un studiu care ilustra extinderea dramatică a capacităţilor nucleare ale Beijingului, noua Strategie Naţională de Apărare identificând China drept principala provocare a Pentagonului.

În situația în care China decide să invadeze Taiwan – un scenariu pe care Pentagonul estimează că s-ar putea întâmpla până în 2027 – B-21 ar putea răspunde în scurt timp, a declarat Mark Gunzinger, analist la Centrul pentru Evaluări Strategice și Bugetare.

B-21 este „bombardierul de descurajare a Chinei”, a spus Gunzinger.

Forțele aeriene intenționează să cumpere cel puțin 100 de avioane B-21 pentru a-și înlocui flota de bombardiere stealth B-1 și B-2, primele livrări ale aeronavei fiind așteptate la mijlocul anilor 2020.

Capabilitățile raiderului


B-21 Raider va putea transporta atât arme nucleare, cât și arme convenționale, potrivit Northrop.

Având o gamă de muniții „de o precizie formidabilă”, B-21 va putea sprijini orice operațiune de război, a spus Austin, la fel ca bombardierele actuale ale Forțelor Aeriene. B-52, de exemplu, a aruncat bombe convenționale asupra țintelor Statului Islamic din Siria, dar poate, de asemenea, să poarte arme nucleare dacă apare un astfel de conflict.

Raider-ul este, de asemenea, „multifuncțional”, a spus Austin. „Se poate ocupa de orice, de la strângerea de informații la gestionarea luptei până la integrarea cu aliații și partenerii noștri.”

B-21 a fost proiectat cu o „arhitectură deschisă”, permițând Forțelor Aeriene să schimbe mai ușor sistemele mai vechi cu tehnologii noi. Această abordare a fost adoptată pentru a preveni ca bombardierul, care a fost proiectat inițial în urmă cu aproape un deceniu, să devină învechit pe fondul progreselor tehnologice rapide.

Costul unui bombardier se ridică la circa 600 de milioane de dolari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: