duminică

21 aprilie, 2024

31 martie, 2021

Statele Unite şi 13 ţări aliate şi-au exprimat marţi, într-o declaraţie, „preocupările comune” pe tema raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) cu privire la originea Covid-19, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Este esenţial să ne exprimăm preocupările comune cu privire la faptul că studiul efectuat de experţi internaţionali cu privire la originea virusului SARS-CoV-2 a fost întârziat semnificativ şi nu a fost acordat un acces extins la datele şi la eşantioanele originale”, explică guvernul american împreună cu celelalte ţări, între care Regatul Unit, Israel, Canada, Japonia, Australia, Danemarca şi Norvegia.

Oraşul chinez Wuhan şi mai concret piaţa Huanan nu pot fi considerate definitiv ca focar aflat la originea pandemiei de COVID-19, potrivit raportului final al echipei ştiinţifice a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii însărcinată cu investigarea origini coronavirusului, prezentat marți.


Aceasta este prima concluzie la care a ajuns misiunea internaţională alcătuită din 17 oameni de ştiinţă, care a lucrat alături de o echipă formată din acelaşi număr de experţi chinezi, într-o vizită de 28 de zile la Wuhan, pe care mai mult de jumătate din membri primului grup a petrecut-o în carantină.

Directorul generalOMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a informat statele membre OMS, într-un briefing, că toate ipotezele, inclusiv cea a unui incident de securitate care a dus la scăparea virusului dintr-un laborator chinez rămân în discuție.

“Deși echipa a ajuns la concluzia că o scurgere de laborator este cea mai puțin probabilă ipoteză, acest lucru necesită investigații suplimentare, posibil cu misiuni suplimentare ce implică experți specialiști și pe care sunt gata să le desfășor. (…) Permiteți-mi să spun clar că, în ceea ce privește OMS, toate ipotezele rămân pe masă”, a declarat director general al OMS, citat de The Sun.

“Nu cred că această evaluare a fost suficient de extinsă. Vor fi necesare date și studii suplimentare pentru a ajunge la concluzii mai solide”, a adăugat oficialul.


Șeful OMS și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la faptul că echipa internațională a avut dificultăți în accesarea datelor brute, în timpul misiunii în China.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: