duminică

26 mai, 2024

28 martie, 2017

Secretarul de stat american Rex Tillerson

Senatul american dă undă verde în această săptămână aderării Muntenegrului la NATO, o extindere a alianței militare în Peninsula Balcanică denunțată de Rusia, scrie AFP.

Votul final, care îl va autoriza pe președintele Statelor Unite să ratifice tratatul, urmează să aibă loc marți seară sau miercuri, după ce luni senatorii au aprobat- cu 97 de voturi pentru și două împotrivă- procedura votului final.

Până în prezent, 25 din cele 28 de țări ale NATO au ratificat aderarea Muntenegrului, stat din vestul Balcanilor care speră să poată participa ca membru cu drepturi depline la viitorul summit NATO, organizat pe 25 mai la Bruxelles.


În afară de Statele Unite, mai trebuie să finalizeze ratificarea Olanda, unde parlamentul și-a dat deja acordul, și Spania, unde dezbaterile continuă.

Administrația Trump susține pe deplin procesul de extindere a NATO în Balcani. ”Este puternic în interesul Statelor Unite ca aderarea Muntenegrului la NATO să fie ratificată”, a transmis secretarul de stat american, Rex Tillerson, într-o scrisoare adresată liderilor grupurilor politice din Senat.

”Participarea Muntenegrului la summit-ul NATO din luna mai ca membru cu drepturi depline, nu ca observator, va trimite un semnal puternic de unitate transatlantică și va demonstra că nicio terță țară nu are drept de veto asupra deciziilor NATO”, mai scrie Rex Tillerso.

Pentru majoritatea parlamentarilor, indiferent de orientaare politică, votul Senatului constituie și un mesaj adresat Moscovei.


”Trebuie să îi spunem clar lui Vladimir Putin că nu vom accepta stabilirea unei sfere de influență ruse în țări care au dorința de a se alia cu comunitatea liberă și democratică a națiunilor”, a declarat republicanul Marco Rubio.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: