miercuri

24 aprilie, 2024

2 octombrie, 2019

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a decis, miercuri, că Statele Unite ar putea impune tarife vamale în valoare de 7,5 miliarde de dolari asupra importurilor din Uniunea Europeană, ca despăgubire pentru subvențiile ilegale acordate de mai multe state europene producătorului de aeronave Airbus, transmite Reuters.

Washingtonul a întocmit o listă preliminară de bunuri, printre care avioane și bunuri de lux, pe care intenționează să le taxeze cu până la 100%.

Tarifele americane impuse Airbus ar afecta semnificativ compania din cauză că acestea s-ar reflecta în prețul de vânzare al aeronavelor, făcându-le mai scumpe pe piața americană decât cele ale rivalilor de la Boeing. Problemele Airbus sunt însă mai complicate decât atât din cauză că pe lista americană de sancțiuni se găsesc și componente, iar asta va afecta, potrivit oficialii UE, lanțul de aprovizionare al modelului A320 produs în SUA, în statul Alabama.


Conform regulilor OMC, UE nu poate răspunde cu aceeași monedă, dar presa internațională relatează că va impune tarife similare în 2020, când cel mai probabil va câștiga un proces similar, împotriva producătorului american Boeing, în urma căruia ar putea impune tarife în valoare de 4 miliarde de euro.

Lupta dintre Airbus și Boeing datează din 2004, anul în care vânzările producătorului european de aeronave le-au depășit, pentru prima dată, pe cele ale Boeing.

SUA au contestat atunci în fața OMC subvențiile primite de Airbus de-a lungul anilor, unele chiar în urmă cu șase decenii. Washingtonul a argumentat că producătorul ar fi beneficiat de finanțări ilegale în valoare de 22 de miliarde de dolari.

Răspunsul UE a venit câteva luni mai târziu, când a acuzat SUA că a sprijinit Boeing cu peste 23 de miliarde de dolari.


În 2010 și 2011, OMC a stabilit că ambele companii s-au bucurat de subvenții ilegale – Boeing din contracte guvernamentale pentru industria spațială și a apărării, precum și sub forma unor reduceri fiscale, iar Airbus prin sprijin financiar acordat pentru dezvoltarea de noi aeronave, rambursabile la livrarea acestora.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: