luni

30 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 septembrie, 2021

Richard Neal, președintele Comisiei Ways and Means

Americanii care câștigă peste cinci milioane de dolari vor plăti o suprataxă de 3%, conform draftului planului de creșterea a taxelor pentru corporații și americanii bogați, prezentat luni de democrații din Camera Reprezentanților. Veniturile bugetare suplimentare realizate prin așa-numita „lege a reconcilierii” sunt estimate la 2.900 de miliarde de dolari ce vor fi folosite pentru finanțarea planului gigantic de reforme sociale propus de președintele Joe Biden.

Planul mai cuprinde o creștere a impozitului pe profitul corporațiilor la 26,5% și o majorare la 25% a impozitului aplicat pe câștigurile din capital. Toate taxele din draftul democraților sunt mai reduse decât cele propuse de președintele Joe Biden, scrie Bussiness Insider.

În pofida denumirii, democrații speră să adopte pachetul de măsuri fără sprijin republican, deoarece el poate trece cu majoritate simplă.


Taxa suplimentară de 3% pe veniturile individuale de peste cinci milioane de dolari este similară celei pe care senatoarea Elizabeth Warren o promovează de mai mulți ani (Ultra-Millionaire Tax Act). În timp ce Warren propune taxă de 2% pentru gospodăriile cu o avere netă situată între 50 de milioane și un miliard de dolari, planul Comisiei pentru fiscalitate din Camera Reprezentanților (Ways and Means Committee) vizează veniturile.

Este o diferență majoră, întrucât varianta are mai multe șanse de a trece de controlul Curții Supreme.

De asemenea, deși planul prezentat luni este în concordanță cu obiectivul președintelui Biden de a-i face pe bogații din SUA „să-și plătească în mod echitabil partea”, există câteva puncte-cheie în care se diferențiază:

  • o creștere a impozitului pe profitul corporațiilor la 26,5% care se va aplica doar companiilor care au venituri de peste 5 milioane de dolari (precum Amazon, Microsoft etc.); pentru afacerile mai mici, cu venituri de sub 400.000, rata ar urma să scadă la 18%;
  • o majorare a impozitării veniturilor obținute din câștiguri de capital (impozitarea din active precum cele din acțiuni și obligațiuni), de la aproxiamtiv 20% la 25%;
  • creșterea ratei de impozitare, de la 37% la 39,6% pentru americanii care câștigă, individual, peste 400.000 de dolari. Președintele Biden propusese creșterea taxei pentru gospodăriile cu venituri peste 400.000 de dolari, ceea ce ar fi afectat cuplurile în care fiecare a câștigat peste 200.000 de dolari.

 


 

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: