Numărul americanilor care au depus noi cereri pentru ajutor de şomaj în ultima săptămână a crescut, în mod surprinzător, deasupra pragului de un milion, fapt considerat de analiști ca un pas înapoi pentru piaţa muncii din SUA, afectată puternic de pandemie.
Departamentul american al Muncii a anunțat joi că 1,106 milioane noi cereri pentru ajutoare de şomaj au fost depuse în săptămâna 9-15 august, mai mult faţă de o cifră revizuită de 971.000 în săptămâna anterioară.
Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la continuarea scăderii cererilor pentru ajutoare de şomaj, până la 925.000, dar datele arată că ritmul revenirii a încetinit în august.
Până acum, economia americană a recuperat doar 9,3 milioane din cele 22 de milioane de locuri de muncă pierdute între lunile februarie şi aprilie.
Datele statistice publicate joi mai arată că numărul total al americanilor care primesc ajutoare de şomaj a scăzut în ultima săptămână, de la 15,5 milioane până la 14,8 milioane. Însă aceşti beneficiari primesc ajutoare de şomaj mai mici pentru că un ajutor federal în valoare de 600 de dolari pe săptămână a expirat, ceea ce înseamnă că cei fără un loc de muncă trebuie să se descurce cu ajutoarele mai mici oferite de statele lor.
Numărul cazurilor de infecţie cu COVID-19 continuă să crească în SUA, ceea ce obligă autorităţile din cele mai afectate zone să închidă afaceri sau să amâne redeschiderea. Printre noile focare descoperite se numără şi unele care au legătură cu redeschiderea campusurilor universitare, scrie Agerpres, citând Reuters.
Cifrele privind șomajul ar putea să accelereze discuţiile dintre republicani şi democraţi pentru un nou pachet de stimulare care să ofere asistenţă americanilor care şi-au pierdut locul de muncă atunci când economia a intrat în carantină pentru a opri răspândirea virusului.