6 aprilie, 2018

Fitch Ratings a confirmat cel mai înalt nivel al ratingului datoriei suverane al SUA (AAA), cu perspectivă stabilă, a anunțat agenţia de evaluare financiară.

În urmă cu trei luni, Fitch Ratings avertizase cea ai puternică economie a lumii că ar putea pierde calificativul, dacă Administrația și Congresul SUA nu vor fi ajuns la un acord privind creșterea nivelului de îndatorare, potrivit Reuters.

Ulterior Casa Albă și Congresul au ajuns la acordul cerut, un obiectiv recurent în relațiile dintre puterile statului american.


Acum Fitch spune că ratingul suveran al SUA este sprijinit binecunoscutele sale forțe structurale: mărimea economiei, nivelul ridicat al venitului pe cap de locuitor, mediul dinamic de afaceri și avantajul de a emite moneda pe care se bizuie toate rezervele valutare ale lumii.

Cu toate că a existat recent o politică de relaxare fiscală, iar Fitch admite că SUA beneficiază de o toleranță față de datorie mai mare decât a alte state, majorarea deficitelor şi a datoriei ar putea la un moment dat să pună la încercare forțele structurale menționate mai sus – potrivit comunicatului agenția de rating.

Fitch se aşteaptă ca deficitul general guvernamental să ajungă la 5% din PIB la sfârşitul acestui an şi la 6% din PIB în 2019, iar povara datoriei SUA este o slăbiciune în comparație cu alte state care au același rating maxim.

Analiza de sustenabilitate a datoriei realizată de Fitch „sugerează” că aceasta ar urma să crească de la aproximativ 100% din PIB, în 2017, la 129% din PIB până în 2027.


Nivelul ridicat al deficitului pune finanţele publice într-o poziţie mai slabă în eventualitatea unei scăderi a activităţii economice, avertizează Fitch. La fel ca şi alte ţări dezvoltate, SUA se confruntă cu presiuni pe termen lung asupra cheltuielilor publice, în special în urma majorării cheltuielilor cu pensiile şi îngrijirea sănătăţii, pe fondul îmbătrânirii populaţiei.

Perspectivele economice ale SUA pe termen scurt s-au îmbunătăţit, iar Fitch estimează un avans al PIB-ului de 2,7% în 2018 şi de 2,5% în 2019, datorită relaxării fiscale, a creşterii salariilor şi a majorării investiţiilor.

Economia americană a înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut o creştere peste estimările analiştilor, apropiindu-se de ţinta de 3% propusă de preşedintele Donald Trump, graţie celui mai puternic avans al cheltuielilor de consum din ultimii trei ani.

PIB-ul SUA a consemnat o creştere de 2,9% în ritm anual, în perioada octombrie – decembrie 2017, faţă de un avans de 2,5% conform aşteptărilor anterioare estimărilor preliminare, potrivit celei de-a treia estimări publicate luna trecută de Departamentul Comerţului.

Datele revizuite sunt peste estimările analiştilor, care mizau pe o creştere de 2,6%.

Revizuirea cifrelor privind evoluţia PIB în ultimul trimestru al anului trecut nu schimbă datele privind ritmul de creştere înregistrat de economia americană pe ansamblul anului 2017, când prima economie a lumii a înregistrat un salt de 2,3%, mai mare decât avansul de 1,5% din 2016, dar sub creşterea de 2,9% din 2015

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: