joi

20 iunie, 2024

7 iunie, 2024

SUA vor acorda un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 225 milioane de dolari, au declarat surse oficiale din administrația americană. Pachetul de ajutor include noi muniții pentru sistemele HIMARS, precum și obuze pentru piesele de artilerie clasice din dotarea armatei ucrainene.

Jon Fineri, adjunct al consilierului naţionale pentru securitatea SUA, a afirmat joi că aceste două categorii de armament ar putea fi utile Ucrainei în cantităţi oricât de mari, însă americanii nu au posibilităţi suficiente. El a adăugat că războiul din Ucraina este şi o competiţie între fabricile din SUA, Europa şi Ucraina.

Pe data de 1 iunie, președintele Joe Biden şi-a schimbat poziţiaşi este acum de acord ca Ucraina să folosească armamentul furnizat de Statele Unite pentru a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei care susţin ofensiva rusă din regiunea ucraineană Harkov, relatează AFP, preluată de Agerpres.


După întâlnirea pe care Volodimir Zelenski și președintele SUA o vor avea vineri, urmează o nouă întâlnire între cei doi în Italia, la summitul G7 de săptămâna viitoare. Cele mai dezvoltate ţări ale lumii vor dezbate posibilitatea ca Ucraina să primească 50 de miliarde de dolari din activele Rusiei blocate după invazia rusă pe teritoriul ucrainean.

Negocierile în acest sens sunt încă în curs, a declarat joi Daleep Singh, adjunct pentru problemele economice internaţionale al consilierului naţional pentru securitatea SUA. El a anunţat că în acest scop urmează să se întoarcă în Italia vineri.

Macron a anunţat că în timpul vizitei lui Zelenski va comenta despre posibilitatea desfăşurării în Ucraina a unor instructori militari francezi.

Oficial, nu există deocamdată misiuni occidentale de instruire în Ucraina a forţelor Kievului şi nu se ştie dacă iniţiativa Franţei va fi urmată şi de alte state. În februarie, preşedintele francez vorbise chiar despre posibilitatea trimiterii de trupe, subiect care a provocat o dezbatere aprinsă în cadrul NATO. 


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: