marți

26 martie, 2024

30 aprilie, 2014

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a discutat cu secretarul american al energiei, Ernest Moniz, despre sprijinul pe care SUA l-ar putea acorda României pentru actualizarea strategiei energetice, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Aflat în vizită în SUA, şeful diplomaţiei române a vorbit despre interesul ţării noastre de a aprofunda colaborarea cu SUA în domeniul energetic. Gestionarea problemelor regionale legate de securitatea energetică, diversificarea resurselor, comerţul cu energie şi liberalizarea pieţei în domeniu au fost subiecte avute în vedere în discuţiile cu oficialul american.

Titus Corlăţean a spus că România sprijină finalizarea cu succes a negocierilor pe domeniul energetic din viitorul Parteneriat Trans-Atlantic privind Comerţul şi Investiţiile (TTIP).


În privinţa securităţii energetice, mai ales în contextul situaţiei din regiune, ministrul român a vorbit despre necesitatea creşterii interconectivităţii infrastructurii energetice în Europa Est, în special în ceea ce priveşte Republica Moldova, şi a promovării proiectelor energetice inter-regionale care permit conectarea pieţei europene la resurse alternative de gaz, cum ar fi cele din zona Caspică, Mediterană şi Orientul Mijlociu.

Guvernul român vrea o consolidare a prezenţei în România a companiilor energetice americane, a mai transmis Titus Corlăţean, şi atragerea de  investiţii americane în economie. Oficialul român a subliniat avantajele poziţionării geostrategice a României pentru companiile energetice care doresc să dezvolte activităţi de explorare sau de producţie.

În replică, Secretarul Energiei, Ernest Moniz, a vorbit despre preocupările SUA pentru elaborarea unei strategii complexe energetice a României şi a subliniat importanţa care trebuie acordată eficienţei energetice, asigurării unui mix energetic echilibrat, prin integrarea sistemelor de energie din surse regenerabile şi de electricitate.

România nu are o strategie energetică

Departamentul pentru Energie a anunţat în luna martie demararea consultării publice în vederea elaborării noii strategii energetice a României.


Consultarea publică nu se face asupra unui document de lucru, care să conţină viziunea proprie a Guvernului în domeniu. În schimb, Departamentul pentru Energie a dat publicităţii “un prim set de întrebări ale căror răspunsuri vor fi utilizate la definirea elementelor principale ale viitoarei strategii”, după cum arăta un comunicat al instituţiei.

Răspunsurile la aceste întrebări trebuiau date până în 4 aprilie.

Declaraţiile vizând pregătirile pentru o nouă strategie energetică a României sunt vehiculate de trei ani, şi au demarat în anul trecut, după ce oficialii Departamentului pentru Energie au declarat, public, că strategia elaborată pentru perioada 2007-2020 este depăşită de realităţile economice.

În septembrie 2013, Constantin Niţă, din poziţia de ministru delegat pentru Energie la acea vreme, spunea că noua strategie nu va putea fi realizată din cauză că autorităţile române nu au banii necesari pentru a-şi stabili priorităţile pe termen lung.

Două luni mai târziu, în noiembrie 2013, ministrul Niţă anunţa demararea procedurilor pentru selecţia consultantului care să lucreze variantele noii strategii energetice naţionale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: