8 martie, 2022

Centre de operațiuni pentru sprijin aerian vor fi înființate în Polonia și România, iar Statele Unite vor trimite aeronave de realimentare KC-135 în Grecia și vor suplimenta numărul militarilor din Europa. Deciziile sunt anunțate de CNN, care citează un înalt oficial al apărării american.

Casa Albă a anunțat recent că vicepreședintele Statelor Unite vine în România și Polonia, în perioada 9 – 11 martie, ca să transmită un mesaj de solidaritate cu aliații de pe flancul estic. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, preciza luni:

”Kamala Harris va merge acolo pentru a demonstra sprijinul SUA pentru munca aliaților și partenerilor noștri. Va discuta și despre ajutorul pe care îl acordăm poporului ucrainean. Vicepreședintele SUA se va întâlni cu mulți dintre partenerii noștri de pe flancul estic, aliați NATO, și va transmite angajamentul nostru de a lucra în perfectă sincronizare cu ei și de a continua să le sprijinim eforturile din regiune”.

Prezența americană în Europa ajunge la 100.000 de militari


În ceea ce privește noile decizii militare, desfășurarea suplimentară de oameni și echipamente „era deja oarecum prevăzută și vine să contribuie la eforturile de apărare a spațiului aerian al NATO”, a precizat sursa CNN.

Decizia de a trimite aceste trupe și tehnica militară s-a „bazat pe discuțiile pe care secretarul Apărării, Lloyd Austin, le-a avut cu președintele și cu generalul Wolters, șeful comandamentului SUA în Europa”, anunță CNN.

companie de aprovizionare și una de întreținere vor fi trimise din SUA în Germania, iar Departamentul Apărării va trimite un total de 500 de militari în această nouă desfășurare de trupe.

Cu aceste desfășurari suplimentare, SUA ajung la aproximativ 100.000 de militari staționați în Europa, fie incluși într-un sistem de rotație, fie cu prezență permanentă.


Statele Unite examinează și posibilitatea de a furniza sisteme antiaeriene aliaţilor NATO din estul Europei, în contextul temerilor că Rusia ar putea lua în considerare raiduri cu rachete sau cu avioane de atac asupra flancului estic al NATO.

Încă nu există un plan precis, afirmă CNN, dar ideea are la bază temerea că rachete sau avioane ruse ar putea ataca deliberat ţinte în interiorul teritoriului NATO din cauza sprijinului militar pe care state membre NATO îl acordă Ucrainei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: