Curtea Supremă a Statelor Unite a respins joi argumentul avocaților președintelui Donald Trump potrivit acesta este protejat de imunitatea funcției inclusiv în materie fiscală și a decis, anunță Reuters, că un procuror poate obține declarațiile fiscale ale șefului statului.
Curtea însă a blocat accesul, cel puțin în acest moment, Camerei Reprezentanților (condusă de o majoritate democrată) la aceste documente financiare.
Ambele decizii au fost luate cu 7 voturi la 2. Prima decizie va conduce la obligarea firmei de contabilitate folosită de Trump, Mazars LLP, să predarea diverse documente financiare ale președintelui american solicitate de procurori în cadrul unei investigații penale.
Decizia Curții Supreme nu înseamnă însă că documentele vor fi predate imediat – deciziile vor fi folosite în instanțe inferioare din New York, unde procesele pot fi amânate cu temei juridic.
Un rezultat final, scrie Reuters, ar putea fi amânat, în ambele cauze, până după alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, în care Trump caută un al doilea mandat în funcție.
Donald Trump a refuzat să își pună la dispoziția anchetatorilor declarațiile sale fiscale și alte documente care ar putea furniza detalii cu privire la averea sa și la activitățile companiei sale imobiliare, The Trump Organization.
Ancheta penală urmărește posibile modificări ale valorilor proprietăților incluse în declarațiile de avere semnate de Donald Trump în perioada 2011-2013, cu scopul reducerii nivelului taxelor pe proprietate plătite statului american. Procesul a demarat după o audiere în fața Congresului a fdostului avocat al lui Trump, Michael Cohen.
Ancheta ”politică” – decizia referitoare la cererea Camerei Reprezentanților- este compusă din două părți: o anchetă a Comisiei pentru servicii finhanciare care suspectează o posibilă spălare de bani cu ajutorul unor contracte de vânzare de proprietăți și o anchetă a Comisiei pentru servicii secrete care verifică dacă tranzacțiile imobiliare ale lui Donald Trump l-au pus în situații vulnerabile sau l-au făcut influențabil de către entități străine, persoane fizice sau guverne.
Comisiile Camerei Reprezentanților cer documente atât de la firma de contabilitate, cât și de la băncile capital One și Deutsche Bank.