luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 iunie, 2020

Camera Reprezentanţilor a adoptat joi, la o lună de la uciderea lui George Floyd, proiectul legii de reformare a poliţiei. Presa americană scrie că legea George Floyd nu are nicio șansă să treacă și de Senat, unde majoritatea este deţinută de republicani.

În pofida dorinţei celor două partide de a realiza o reformă a forţelor de poliţie, poziţiile acestora sunt în prezent atât de diferite încât pare dificil să se ajungă la un acord înaintea vacanţei parlamentare care începe pe 3 iulie.

„Cu exact o lună în urmă, George Floyd a spus ultimele sale cuvinte „nu pot să respir” şi a schimbat cursul istoriei naţiunii noastre”, a declarat preşedinta Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi, citată de Agerpres.


Prin adoptarea acestui text, camera inferioară a Congresului american „onorează viaţa sa şi viaţa tuturor celor ucişi de brutalitatea poliţiei, spunând „niciodată aşa ceva” şi acţionând”, a adăugat Nancy Pelosi.

Textul a fost adoptat în aplauze, cu 236 de voturi pentru şi 181 împotrivă. Trei republicani au votat în favoarea sa.

Printre principalele puncte de dispută cu republicanii, se numără interdicția totală a strangulării şi restrângerea imunității de care beneficiază acum poliţia americană.

Proiectul mai prevede, de asemenea, încetarea mandatelor de percheziţie pentru infracţiuni legate de stupefiante, care permit ofiţerilor de poliţie să pătrundă fără să bată la uşă în locuinţele suspecţilor. În timpul unei astfel de intervenţii, Breonna Taylor, o asistentă de culoare de 26 de ani, a fost ucisă de gloanţele poliţiştilor în luna martie în propria locuinţă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Având doar o putere limitată asupra poliţiei ca urmare a sistemului federal existent în SUA, preşedintele Donald Trump a semnat pe 16 iunie un ordin ce prevede, în special, interzicerea strangulării, cu excepţia cazului în care viaţa poliţistului este pusă în pericol, dar care conţine măsuri limitate de reformare a forţele de securitate. Liderul de la Casa Albă a cerut Congresului să legalizeze rapid măsuri mai cuprinzătoare.

Miercuri, democraţii au blocat în Senat un proiect de lege al reformei poliţiei promovat de republicani, afirmând că prevederile acestuia nu sunt suficient de ample. Autorul său, Tim Scott, singurul senator republican afro-american, dar şi preşedintele Donald Trump, acuză opoziţia democrată că nu doreşte să ajungă la un consens înaintea alegerilor din 3 noiembrie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: