joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 decembrie, 2019

Camera Reprezentanţilor a votat miercuri – decizia a fost adoptată cu un scor de 229-198 – pentru inculparea lui Donald Trump pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Dezbaterile din Cameră au durat 11 ore.

Decizia finală este însă a Senatului american, care va analiza probele și acuzațiile acuzațiile și vota, în ianuarie 2020.

Un eventual vot favorabil – puțin probabil în condițiile în care republicanii au o majoritate confortabilă în camera superioară- ar conduce la demiterea imediată a președintelui în funcție.


Potrivit Reuters, Camera Reprezentanţilor ar trebui să-i desemneze pe cei care vor prezenta cazul în Senat împotriva lui Donald Trump, lucru care ar uma să se întâmple joi, înainte de începerea vacanţei de sărbători.

Pentru ca acesta să fie condamnat, este necesară o majoritate de două treimi  dintre cei 100 de membri.

Preşedintele Curţii Supreme John Roberts va prezida procesul. Cei desemnaţi de Camera Reprezentanţilor vor prezenta cazul împotriva lui Trump şi echipa juridică a preşedintelui va răspunde acuzaţiilor, Senatori vor avea rolul de juraţi.

Procesul ar purtea implica depoziţii ale martorilor şi un program istovitor cu proceduri durând şase zile pe săptămână timp de şase săptămâni.


Donald Trump este cel de al treilea preşedinte american supus unei astfel de proceduri.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În istoria SUA, doar Andrew Johnson (în 1868) şi Bill Clinton (în 1998) au fost supuşi unei asemenea proceduri. Richard Nixon, vizat de scandalul Watergate, a preferat să demisioneze, în 1974, înaintea unei destituiri certe.

Înaintea începerii dezbaterii în Camera Reprezentanţilor, Donald Trump a afirmat că votul nu este ”nimic altceva decât o lovitură de stat, ilegală şi partizană”, motivată de resentiment. ”Voi sunteţi incapabili să acceptaţi verdictul urnelor” din 2016, i-a scris președintele Trump liderului democrat Nancy Pelosi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: