miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 decembrie, 2020

Secretarul de stat american Mike Pompeo

Statele Unite au anunțat luni că au impus sancțiuni împotriva principalei agenții de apărare din Turcia din cauza achiziției sistemelor defensive rusești S-400.

Turcia, stat membru NATO, a cumpărat anul trecut din Rusia aceste sisteme în ciuda avertismentelor americane că cooperarea militară turco-rusă nu va rămâne nesancționată.

Sancțiunile americane, scrie DPA, sunt impuse în baza CAATSA, legislație adoptată cu scopul impunerii de sancțiuni economice împotriva adversarilor SUA,  în special Rusia, Iran, Coreea de Nord, și a celor care colaborează cu aceștia.


Sancțiunile vizează agenția turcă a industriei de apărare (SSB), firmele americane având acum interdicție de a livra agenției turce orice fel de bunuri sau produse. A fost dispusă și înghețarea bunurilor deținute de șeful agenției, Ismail Demir, care are acum interdicție de a intra în SUA.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut Turciei ”să rezolve imediat problema S-400, în coordonare cu Statele Unite” și a afirmat că acest stat rămâne încă aliat al SUA.

Înainte de a impune sancțiuni împotriva SSB, administrația americană a exclus Turcia din programul de achiziții a avioanelor de vânătoare F-35.

Disputa turco-americană generată de achiziția sistemelor S-400 este doar una dintre problemele apărute în relația Washington-Ankara, relație din ce în ce mai tensionată după implicarea Turciei în conflictul din Siria.


DPA transmite că autoritățile americane mai cercetează în prezent o bancă turcească suspectată că a încălcat sancțiunile americane impuse Iran.

Ministerul ed Externe al Turciei a condamnat luni decizia americană, afirmând că ”va face pașii necesari împotriva acesteia”. Ankara a mai amenințat cu măsuri de răspuns și a criticat Washington pentru că a refuzat propunerea Ankarei de a rezolva acest diferend ”prin dialog și diplomație”.

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a afirmat, citat de Interfax,  că decizia americană este ”o dovadă de aroganță la adresa legilor internaționale”, iar sancțiunile impuse Turciei sunt ”măsuri de coerciție unilaterale ilegale”.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: