vineri

19 iulie, 2024

13 ianuarie, 2022

Potrivit Pentagonului, SUA au eliberat cinci deţinuţi din închisoarea cubaneză Guantanamo Bay, în care se află în continuare 39 de presupuşi complici ai unor grupări teroriste ca Al-Qaida, scrie AFP citată de News.ro.

Yemeniţii Mouaz Hamza al-Alaoui, Souheil al-Charabi şi Omar al-Rammah, somalezul Guled Hassan Duran şi kenyanul Mohammed Abdul Malik Bajabu – care nu au fost inculpaţi în mod oficial niciodată – au primit biletul de ieşire la sfârşitul lui 2021, potrivit unor documente publicate săptămâna aceasta de către Comisia de Revizuire de la Guantanamo, pe care AFP scrie că le-a consultat miercuri.

Comisia de Revizuire, alcătuită din oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei lui Joe Biden, a apreciat că ei nu mai reprezintă un pericol la adresa Statelor Unite.


Unda verde a eliberării acestora creşte la 18 numărul deţinuţilor pe care Statele Unite promit să-i elibereze în cazul în care găsesc unde să-i ducă, ceea ce ar putea întârzia ieșirea acestora efectivă din închisoare, deoarece Washingtonul nu repatriază foşti deţinuţi către Yemen, o ţară devastată de un violent război civil, şi nici în Somalia, altă ţară în criză.

Experţi independenţi mandataţi de ONU au îndemnat săptămâna aceasta Statele Unite să închidă centrul militar de detenţie de la Guantanamo Bay, o instalaţie de ”încălcări neîncetate ale drepturilor omului”.

Acest centru de detenţie, deschis în urmă cu 20 de ani, în urma atacurilor jihadiste de la 11 septembrie 2001, în cadrul ”războiului împotriva terorismului”, a găzduit până la 780 de deţinuţi, închişi mai întâi în cuşti, iar apoi în celule construite în pripă în această bază militară americană.

Majoritatea au fost eliberaţi între timp – unii după mai bine de zece ani de detenţie fără să fie inculpaţi. În bază se mai află 39 de deţinuţi.


Zece dintre ei – inclusiv presupusul ”creier” al atentatelor de la 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammed, alias ”KSM” – aşteaptă să fie judecaţi de către o Comisie Militară.

Doi deţinuţi au fost condamnaţi, iar alţi nouă speră în continuare să fie eliberaţi.

Prin declararea acestor cinci deţinuţi drept ”eliberabili”, administraţia Biden accelerează eforturile în vederea închiderii centrului de detenţie de la Guantanamo, suspendate în timpul administrației Donald Trump.

Senatoarea democrată Dianne Feinstein afirmă, într-un editorial publicat pe site-ul Lawfare, că  deţinuţii care aşteaptă să fie judecaţi – inclusiv KSM – ar putrea să fie judecaţi mai degrabă de către tribunale civile americane decât de Comisia Militară, acuzată de abuz, prin plasarea sub ascultare a discuţiilor între deţinuţi şi avocaţii acestora.

”Acum, că Războiul din Afganistan s-a terminat, a vent timpul să închidem Guantanamo o dată pentru totdeauna”, îndeamnă Dianne Feinstein.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, dădea asigurări luni că administraţia Biden rămâne ”angajată în închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo Bay” din baza militară situată pe o insulă în Cuba.

Potrivit avocaţilor deținuților, unii dintre ultimii nouă deţinuţi care ar putea fi ”eliberabili” suferă de tulburări mentale, ceea ce complică o eventuală reinserţie în ţărle lor de origine sau altundeva.

Yemenitului Khalid Ahmed Qassim i s-a refuzat eliberarea în decembrie, în pofida faptului că Comisia de Revizuire a recunoscut că acesta nu a fost nicodată un lider de rang înalt în cadrul Al-Qaida sau al talibanilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: