3 octombrie, 2019

Statele Unite au adoptat tarife vamale suplimentare de 10% pentru importul de avioane Airbus şi de 25% pentru alte produse din UE, până la concurența sumei totale de 7,5 miliarde dolari.

Lista supra-tarifelor decise urmează să intre în vigoare pe 18 octombrie, potrivit Reuters.

Supra-tarifele vor fi aplicate asupra aeronavelor fabricate în cele patru țări europene membre ale consorțiului Airbus (Franța, Marea Britanie, Germania și Spania), dar nu și pe importurile de echipamente europene folosite la uzina Airbus din Alabama, sau pe echipamentele europene folosite de Boeing.


Pe lista supra-tarifării se mai află trusele de unelte și cafeaua germane, vinurile franțuzești, măslinele spaniole, puloverele și produsele de lână britanice, dar nu și vinul italian, uleiul de măsline sau ciocolata.

Descărcați AICI lista completă a produselor europene care vor suferi supratarife vamale la exportul în SUA

Decizia a fost luată după ce, miercuri, Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a dat dreptul SUA să impună tarife vamale suplimentare pentru produse europene în valoare de 7,5 miliarde dolari, judecând reclamația americană privind subvenţiile considerate ilegale acordate de UE grupului aeronautic Airbus.

Valoarea tarifelor a fost redusă față de cererea americană, care lansase în aprilie spre consultare publică o listă a produselor vizate de supra-taxare și care se aștepta să obțină 11 miliarde de dolari.

Decizia OMC escaladează conflictul pe frontul transatlantic al războiul comercial global declanșat de Administrația Donald Trump, dar represaliile europene ar putea întârzia până ce OMC va decide într-un dosar similar, deschis de UE împotriva Boeing.


Reclamațiile europene au fost ulterioare celor americane, iar verdictul OMC urmează să fie dat anul viitor.

„Ne aşteptăm să negociem cu Uniunea Europeană pentru a rezolva această problemă într-un mod care să fie în beneficiul angajaţilor americani”, a declarat reprezentantul american pentru Comerţ, Robert Lighthizer.

Litigiul dintre Uniunea Europeană şi SUA privind subvenţionarea producătorilor de avioane Airbus şi Boeing durează de circa 15 ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: