Venitul mediu lunar al unui român a crescut în T3 cu 10% față de T3 din 2019. Modificările aduse de pandemie în alocarea cheltuielilor

Datele publicate de INS pentru trimestrul III 2020 arată că veniturile medii ale românilor au ajuns la nivelul de 2.068 lei lunar pe persoană și… Mai mult›
11.01.2021
”Nu-l putem lăsa doar pe Zuckerberg să decidă”: UE pregătește noi reglementări ale platformelor sociale după reacția acestora la revoltele din SUA

Lideri europeni privesc cu îngrijorare modul în care Facebook și Twitter au tratat în Statele Unite ”cazul Trump” și consideră că social media are nevoie… Mai mult›
11.01.2021
Deficitul comercial la 11 luni a ajuns la 7,5% din PIB-ul estimat – Dacia revigorează sectorul de mașini

Deficitul balanței comerciale a ajuns la 16,43 miliarde euro după primele 11 luni ale anului (circa 7,5% din PIB estimat), potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult›
11.01.2021
Green Deal: România are capacități de stocare a gazelor de seră de 11.000 de ori mai mari decât stochează în realitate

Atingerea țintei UE de neutralitate climatică (zero emisii nete de gaze de seră) implică eforturi considerabile inclusiv de stocare a acestora, dar datele din România privind… Mai mult›
10.01.2021
SUA anunță că baza de la Deveselu va fi operaţională în 2015
de Victor Bratu 30.4.2014
Proiectul de buget militar al Statelor Unite pe 2015 include fondurile necesare pentru terminarea lucrărilor la baza Deveselu, a anunţat miercuri Frank Rose (foto), adjunct al Secretarului de stat pentru politica spaţială şi de apărare.
Frank Rose este prezent la Bucureşti, unde a participat la masa rotundă “Missile Defence – A true commitment for the Allied security”, organizată la Institutul Diplomatic Român.
La reuniune, oficialul american a mai afirmat, conform Mediafax, că la nivel global capacităţile Scutului antirachetă vor fi extinse, inclusiv prin „dezvoltarea” interceptorilor care vor fi amplasaţi în România.
Frank Rose a precizat că proiectul de buget pe 2015, prezentat în luna martie de preşedintele Barack Obama, prevede o sumă de 8,5 miliarde de dolari pentru programele de apărare antirachetă, bani care vor fi alocaţi pentru investiţii în sistemul de apărare antirachetă din SUA şi în cele din ţările aliate.
Referitor la România, Frank Rose a precizat că “va continua finanţarea pentru a termina lucrările la baza Deveselu”.
“De asemenea, sunt incluse fonduri, în jur de 225,7 milioane de dolari, pentru a începe achiziţionarea de materiale pentru baza din Polonia. Majoritatea achiziţiilor pentru echipamente la baza Deveselu au fost deja aprobate de Congres”, a spus Frank Rose.
“Într-o perioadă de constrângeri bugetare în SUA, faptul că alocăm 8,5 miliarde de dolari în bugetul pe 2015 este un semn clar al importanţei pe care Statele Unite o acordă apărării antirachetă, inclusiv din România şi Polonia”, a mai spus adjunctul secretarului de stat.
“Ne încadrăm în buget şi suntem în grafic astfel încât Deveselu să devină operaţională în 2015”, a precizat diplomatul american, adăugând că şi faza a treia a EPAA (Abordarea Europeană Adaptivă în Etape), din Polonia, se derulează conform calendarului, pentru a deveni operaţională în 2018.
La începutul lunii aprilie, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, anunţa la Varşovia faptul că NATO ar putea accelera instalarea elementelor antibalistice în Europa, în contextul tensiunilor cu Rusia.
“Vom opera modificări unde vor trebui. În mod evident, elementele antirachetă sunt pentru ameninţări reale. Nu sunt doar la nivel teoretic”, declara Chuck Hagel.
Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială a Statelor Unite.
Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California). Până în anul 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă.
Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific.
Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui scut antirachetă NATO în Europa, scopul fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul.
Sistemele Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) vor fi instalate la baza de la Deveselu (România) şi în Polonia. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.